NOVA PRAVILA

Internetske platforme obavezne su maknuti teroristički sadržaj u roku od jednog sata

Države članice moći će sankcionirati nepoštivanje i odlučiti o visini kazni, koja će biti razmjerna prirodi kršenja

Margaritis Schinas

 John Thys/AFP

Diljem EU-a stupila su na snagu pravila kojima se želi uhvatiti u koštac s terorističkim sadržajem na internetu.

Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu pruža pravni okvir koji od online platformi zahtijeva da uklone teroristički sadržaj na internetu u roku od jednog sata.

"Posljednjih nekoliko godina obilježili su užasni teroristički napadi na europskom tlu. Slike iz napada u Parizu, Halleu ili Christchurchu oštri su podsjetnici da se borba protiv terorizma mora odvijati offline i online. Teroristički sadržaj je najštetniji u prvim satima nakon pojave. Uklanjanje online terorističkog sadržaja čim se pojavi ključno je kako bi se spriječilo teroriste u iskorištavanju interneta za novačenje, poticanje napada, pružanje obuke i veličanje zločina. Danas Europska sigurnosna unija postaje opipljiva stvarnost", kazao je povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Europski parlament i Vijeće su u ožujku 2021. donijeli uredbu koja nalaže internetskim platformama micanje terorističkom sadržaja, a u utorak, 7. lipnja 2022. se uredba počela primjenjivati. Internetske platforme obavezne su maknuti teroristički sadržaj u roku od jednog sata od trenutka kad prime zahtjev za uklanjanje od nadležnog tijela, osim u slučaju kad se sadržaj koristi u edukativne, umjetničke, istraživačke i novinarske svrhe.

Države članice moći će sankcionirati nepoštivanje i odlučiti o visini kazni, koja će biti razmjerna prirodi kršenja. Države članice također mogu obustaviti nalog za uklanjanje terorističkog sadržaja, ako smatraju da krši temeljna prava, a stranke imaju pravo na žalbu.

Nova pravila također postavljaju obveze transparentnosti za internetske platforme i za nacionalna tijela. Platforme i nacionalna tijela morat će objavljivati godišnja izvješća o poduzetim radnjama protiv širenja terorističkog sadržaja, količini sadržaja koje su uklonili, ishodima pritužbi i žalbi te o broju i vrsti kazni izrečenih online platformama koja krše ova pravila.

Obveze i zaštitne mjere uključene u ovu uredbu ograničit će sposobnosti terorista da šire svoju propagandu na internetu. Primjerice, teroristički napad u Christchurchu 2019. koji je napadač prenosio uživo na društvenim mrežama, poslužio je kao inspiracija i motivacija za brojne druge napade, uključujući i napad u Buffalu prošlog mjeseca.

"Nedavna masovna pucnjava u supermarketu u Buffalu u SAD-u, koja se prenosila uživo putem interneta, jasno je pokazala da je naš rad na uklanjanju terorističkog online sadržaja od ključne važnosti. Takvi zastrašujući videozapisi motiviraju druge počinitelje da ih slijede i stvaraju nasilne videozapise. Na raspolaganju su nam alati kako bismo osigurali brzo uklanjanje takvog sadržaja s internetskih platformi i sretna sam što mogu objaviti da su pravila o uklanjanju terorističkog sadržaja na internetu primjenjiva od danas", zaključila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:51