nezadovoljni radnici

Internetski div suočio se s novim razlogom za osnivanje sindikata

Hrvatska nije na popisu podružnica globalnog saveza sindikata Alpha Globala, koji okuplja nezadovoljne radnika Googlea i Alphabeta, ali jest omiljena destinacija hrvatski IT stručnjaka - Irska
 Alpha Global

Stvari se u Googleu odvijaju munjevitom brzinom. Početkom siječnja oko 230 Googleovih zaposlenika objavili su da osnivaju prvi sindikat nazvan Alphabet Workers Union. Taj je sindikat sad 3-4 puta veći i upravo je postao dio globalne priče kompanije. Oko Googlea, odnosno njegove matice, Alphabeta, uspostavljen je prvi globalni savez sindikata pod nazivom Alpha Global.

Hrvatska nije na popisu, ali jest Irska gdje hrvatski IT stručnjaci rado odlaze raditi za Google. Na popisu je ukupno 13 sindikata iz deset država. Uz Irsku, to su još SAD, Njemačka, Velika Britanija, Švicarska, Italija, Danska, Finska, Švedska i Belgija.

Neobično je da se u Googleu, čije su plaće među najboljima u branši, a radni uvjeti toliko dobri da je skovan termin “Google-like office”, da su njegovi radnici nezadovoljni. K tome, oni tvrde da to nije ograničeno samo na jednu državu već da je to globalni problem Alphabeta.

Posebnost sindikalnog udruživanja u Alphabetu i Googleu je i u tome što ne okupljaju tradicionalne sindikate već "manjinske" koji, kao što i samo ime kaže, broje manje od polovice zaposlenih. Posebni su i po tome što prihvaćaju nezavisne podizvođače i honorarne radnike. Navode da im cilju nije toliko izboriti veće plaće, koliko osigurati sigurnije radno okruženje za žene, predstavnike manjinskih zajednica i rješavati problem diskriminacije.

image
Alpha Global

“Ja sam zadovoljan svojom plaćom i benefitima, ali ne mogu biti zadovoljan ako mislim da moj posao ne pomaže svijetu ili pridonosi ugnjetavanju”, izjavio je za LA Times Googleov softver inženjer Auni Ahsan.

Dok jedan dio white-collar Googleovih radnika, onih u odjelima s dobrim plaćama, kao razlog pridruživanju sindikatu navodi neprimjerenu reakciju uprave na prijave za seksualno uznemiravanje, drugi se protive neetičnim poslovnim odlukama poput razvoja umjetne inteligencije za ministarstvo obrane i pružanje tehnologije carinskoj i graničnoj policiji.

Da su čak i najveće kompanije na svijetu vrlo senzibilne na radničko organiziranje ukazuje primjer Amazona. Najveća internetska trgovina na svijetu redovito špijunira svoje zaposlenike na privatnim Facebook grupama kako bi otkrio organiziraju li štrajk. Amazon ima i posebnu internetsku stranicu za svoje menadžere na kojima su im popisali znakove upozorenja pomoću kojih mogu otkriti da li se radnici pokušavaju organizirati. Nadalje, Amazon redovito održava sastanke na kojima se ponavlja zašto su sindikati loši za njegov biznis. Osim toga, angažirali su odvjetnike, anti-sindikalne konzultante i ulažu u produkciju videozapisa koji imaju za cilj pokazati koliko se protive radničkom organiziranju.

U svijetlu toga bit će zanimljivo vidjeti što će po pitanju rastućeg interesa za sindikalnim organiziranjem poduzeti Google.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:34