ZELENI PLAN

‘Izmjena Uredbe o energetskoj statistici predstavlja prekretnicu u vjerodostojnoj tranziciji‘

Ovom izmjenom osigurat će se statistički podaci za praćenje niza političkih inicijativa za dekarbonizaciju europskog gospodarstva

Paolo Gentiloni

 John Thys/AFP

Europska komisija donijela je dosad najsveobuhvatniju izmjenu Uredbe o energetskoj statistici, izvijestili su iz EK ističući kako se izmjenom želi dodatno poduprijeti europski zeleni plan.

- Ovom izmjenom, koja će stupiti na snagu u veljači, osigurat će se statistički podaci za praćenje niza političkih inicijativa za dekarbonizaciju europskog gospodarstva, uključujući energetsku uniju i paket "Spremni za 55“, kao i strategiju za vodik i inicijativu za baterije – objavili su navodeći kako će novi statistički podaci biti dostupni 2022.

- Današnja izmjena Uredbe o energetskoj statistici predstavlja prekretnicu u vjerodostojnoj tranziciji utemeljenoj na dokazima na putu prema klimatski neutralnom gospodarstvu. Ovim pravnim aktom diktiramo primjenu energetske statistike diljem svijeta, pratimo razvoj politika i implementiramo paket "Spremni za 55" i druge važne političke inicijative u skladu s prioritetima Komisije – izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Kako je pojašnjeno na temelju ove izmjene Komisija će objaviti nove i detaljnije visokokvalitetne podatke o novim nositeljima energije (kao što je vodik), velikim baterijama, dodatnim gorivima iz obnovljivih izvora (kao primjer, toplinskim crpkama i proizvodnji solarne fotonaponske energije u zgradama), neenergetskoj potrošnji obnovljivih izvora energije (uključujući biomazive ili bioasfalt), detaljnoj analizi konačne potrošnje energije u uslužnom sektoru (uključujući podatkovne centre) i u djelatnostima prijevoza te specifičnoj krajnjoj potrošnji energije u poljoprivredi i šumarstvu. Osim toga, godišnji podaci bit će dostupni mjesec dana ranije (u listopadu sljedeće godine umjesto u studenome).

Nadalje je istaknuto kako će novi statistički zahtjevi o potrošnji energije, obnovljivoj energiji, električnoj energiji, kogeneraciji (kombinirana toplinska i električna energija) i decentraliziranoj proizvodnji pomoći u praćenju postojeće Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora, Direktive o energetskim svojstvima zgrada zgrada, Uredbe o upravljanju energetskom unijom i djelovanjem u području klime i Mehanizma za otpornost i oporavak, kojima se predviđa financiranje energetske učinkovitosti i obnovljive energije u zgradama. Druge izmjene podupiru zajedničku poljoprivrednu politiku i digitalnu tranziciju.

U informaciji koju je objavio Eurostat navedeno je kako je nakon intenzivnih pregovora s državama članicama prijedlog podržao Odbor europskog statističkog sustava uz veliku većinu država članica ( što predstavlja 95,52 posto stanovništva EU). U skladu s regulatornim postupkom, uvid u izmjenu uredbe dostavljen je na tromjesečni pregled Europskom parlamentu i Vijeću. Oba suzakonodavca odobrila su bez komentara, otvarajući put današnjem usvajanju Komisije, naveli su.

Uredba će biti objavljena u Službenom listu 31. siječnja nakon čega će 20 dana kasnije stupiti na snagu. Prva referentna godina za ove podatke je 2022., što znači da države članice EU-a već počinju prikupljati podatke u skladu s ovom izmjenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:18