ZAŠTITA POTROŠAČA

‘Iznimno je važno da su potrošači jasno informirani kupuju li proizvod s punjačem ili ne‘

Ne smijemo dopustiti da se jedinstveni punjač uvede polovično, izjavila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan

Ilustracija

 Joy Resolve/Ferrari/Profimedia

Najvažnija stvar koju želimo postići je da proširimo Komisijin prijedlog i obuhvatimo i pametne satove, sportske uređaje, uređaje za osobnu njegu, navigacijske uređaje, e-čitače, igračke i slično. Ovo čekamo više od deset godine, a svake godine u EU skoro 13 tona punjača završi na smetlištima. Ne smijemo dopustiti da se jedinstveni punjač uvede polovično, izjavila je hrvatska europaralmentarka Biljana Borzan (SDP/S&D) povodom rasprave na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta o prijedlogu da se uvede isti punjač za male elektroničke uređaje.

Nacrt izvješća o prijedlogu uvođenja jedinstvenog punjača za mobilne uređaje, kako su uoči te rasprave najavili iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, sadrži niz promjena koje se odnose na interoperabilnost i smanjenje elektroničkog otpada, proširenje područja primjene na druge elektroničke uređaje, uvođenje minimalnih zahtjeva za bežičnim punjenjem i učinkovito razdvajanje prodaje punjača i proizvoda.

Procjenjuje se kako potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 milijuna eura godišnje, a zastupnica Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača.

-Isti punjač za više vrsta uređaja je velika prednost za sve nas koji imamo ladice pune starih i novih punjača. Međutim, iznimno je važno da su potrošači jasno informirani kupuju li proizvod s punjačem ili ne. Ne smije se događati da cijena novog proizvoda sa ili bez punjača bude ista. Prosječna cijena punjača je oko 250 kuna i toliko potrošač mora moći uštedjeti ovom mjerom – istaknula je Biljana Borzan.

Sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača prisustvovao je i zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) koji je istaknuo kako u Europskom parlamentu ubrzano rade na zakonodavnom prijedlogu kojim će konačno građanima omogućiti da mobitele pune jednim punjačem.

- Otpor prema ovom zakonu uistinu je neviđen. Više od deset godina tehnološke kompanije uporno su lobirale protiv uvođenja jedinstvenog punjača, a dolaskom u Europski parlament odmah sam počeo raditi na ovoj inicijativi pa smo već početkom 2020., nakon samo šest mjeseci mandata, donijeli Rezoluciju o jedinstvenom punjaču čiji sam supotpisnik. Zakon koji je sada u postupku i prema kojem bi USB-C postao standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre rezultat je upravo Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020. - izjavio je Sokol dodajući kako mu se redovito, kad je riječ o punjačima, javljaju nezadovoljni potrošači.

Sokol ističe kako će se ovim zakonom razdvojiti prodaja mobilnog uređaja od prodaje punjača, a očekuje da će time i cijene uređaja biti niže. Naglašava i kako se bori da se u primjenu novog zakona uključi što je više moguće elektroničke opreme.

Podsjetimo kako je Europska komisija predstavila prijedlog o jedinstvenom punjaču 23. rujna 2021. dok su države članice 26. siječnja 2022. postigle dogovor o pregovaračkom mandatu za prijedlog o zajedničkom punjaču. Time je predsjedništvu Vijeća omogućeno da započne pregovore s Europskim parlamentom nakon što Europski parlament postigne dogovor o svojem stajalištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:41