europski parlament

‘Jeffa Bezosa boli briga za radnike i za nas‘

Odbor je pozvao stručnjake koji su dali svoj uvid u navodne napade na temeljna radnička prava i slobode. Pozvan je i Amazon, koji je odbio doći u Parlament
Jeff Bezos
 Saul Loeb/AFP

Posljednjih par mjeseci u javnost cure interni dokumenti i ispovijesti radnika koji svjedoče o tome kako je to raditi za Amazon. Dio radnika Amazona otkriva da ih se iskorištava, da su pod stalnim nadzorom i prisiljeni urinirati u boce kako bi stigli ispuniti kvote.

Želeći pokušati dokučiti što se točno događa u Amazonu, Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta organizirao je saslušanje na temu "Napadi Amazona na temeljna prava i slobode radnika: sloboda okupljanja i udruživanja i pravo na kolektivni ugovor i djelovanje".

Odbor je pozvao stručnjake koji su dali svoj uvid u navodne napade na temeljna radnička prava i slobode. Pozvan je i Amazon, koji je odbio doći u Parlament.

Ta činjenica prilično je zasmetala europarlamentarcima koji su izrazili željenje što je Amazon odbio iznijeti svoju strane priče i poručili da kompanija te veličine i važnosti ima odgovornost i ne bi trebala izbjegavati ulaziti u javni dijalog sa zakonodavcima. Iz Amazona su im samo odgovorili da su dostupni odgovoriti pisanim putem na pitanja.

"To što je Amazon odbio doći u Parlament i odgovoriti na pitanja je uvreda za demokraciju. Jeffa Bezosa boli briga za radnike i za nas", rekla je zastupnica France Jamet u ime Kluba zastupnika Identitet i demokracija, koja je dodala da je situacija eksplodirala što se tiče Amazona.

Podsjetila je da je Amazon utrostručio prihode, ali s obzirom na mu je sjedište u Luxemburgu, ne plaća poreze. Amazonovi radnici, s druge strane, postaju "nomadi za jednokratnu uporabu".

"EU mora raditi zajedno kako bi razbio monopole. Zamišljam kako će izgledati društvo sutrašnjice – nezaposleni ljudi kupovat će proizvode koje su proizveli robovi. Moramo se otvoreno i hrabro boriti protiv toga", dodala je Jamet.

Zastupnici su se složili da Amazon ne poštuje temeljne europske vrijednosti i da Parlament treba vršiti pritisak na kompaniju da tretira radnike na korektan način.

"Tužno je što Amazon nije zainteresiran sudjelovati u ovom saslušanju", rekao je Peter Lundgren iz Kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, "Kad radnik mora zapakirati 700 proizvoda u sat vremena, to nije humano. Trebao bi Bezos sam probati to raditi. Radnici Amazona se stalno žale na kronične bolove u leđima i koljenima, a kompanija ne radi ništa zbog toga. To je strašno. Amazon se treba sramiti. Radnici su kičma svake kompanije".

Zastupnici su primijetili da je formula ponašanja Amazona svugdje ista, kako u SAD-u, tako i u Europi. Kompanija zapošljava radnike na nesigurne ugovore i tjera ih da rade sve brže bez obzira na posljedice koje to ima po njihovo zdravlje. Dio zastupnika primijetio je da mnogi radnici nisu upoznati sa svojim pravima i da bi trebalo osigurati da sindikat uvijek smije ući u radni prostor i savjetovati radnike o njihovim pravima.

Predstavnik njemačkog sindikata Verdi, Orhan Akman,objasnio je da je Amazon toliko velik da, ako netko želi prodavati svoj proizvod online, on se mora obratiti Amazonu.

"Amazon nije samo internetska trgovina, on je ujedno tehnološka kompanija. Amazon je postao država bez granica. Treba reći i da Amazon ima veću ekonomsku moć od pojedinih država članica Europske unije i to treba imati na umu kada razmišljamo o tome kakve nam regulacije trebaju", poručio je Akman.

Akman je dodao još da Amazon stvara veće CO2 emisije od pojedinih država članica EU, da je opasnost za demokraciju, za slobodu mišljenju, slobodu pristupa digitalnim platformama i za medijska prava.

Zastupnica Kim Van Sparrentak u ime Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e,smatra da postojeće legislative samo djelomično obuhvaćaju radničkih prava i da su potrebne posebni europski zakoni koji bi se bavili zaštitom zdravlja i sigurnosti radnika.

"Amazon je srce prljavog sistema koji potiče nejednakosti i demokratsko propadanje. Jeff Bezos se može smatrati negativcem 21. stoljeća tehnokapitalizma. Da ne postoji, morali bismo ga izmisliti. Radnička prava u Amazonu su nepostojeća kao što je i Amazon danas u Parlamentu", rekla je Van Sparrentak, "Digitalne tehnologije pretvaraju radnike u žive robote. U ime efikasnosti i produktivnosti, umjetna inteligencija i korištenje algoritama može dovesti do potpunog nadzora radnika, što dovodi do prevelikog pritiska i stresa. I na kraju do stvaranja sindikata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:28