RASPRAVA

‘Kohezijska politika je prilika za rješavanje problema s kojima se suočavaju stanovnici europskih otoka‘

‘Otoci nisu isključivo turistička središta. Trebamo riješiti probleme poput siromaštva koje pogađa sve više više obitelji, kao i ostale bitne društvene i ekonomske izazove‘
Tomislav Sokol
 Marko Todorov/cropix

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnici su raspravljali o trenutačnom stanju i budućim izazovima europskih otoka.

Osim rasprave o posebnosti otoka Europske unije, uključujući i najudaljenije regije, europarlamentarci su se osvrnuli na utjecaj pandemije na budući razvojni potencijal otoka te ponudili prijedloge kohezijske politike kao odgovor na izazove otoka.

Izvjestiteljica Francesca Donato (ID) istaknula je kako na otocima državama članicama EU-a živi 20,5 milijuna ljudi, što je povećanje od dva posto u odnosu na 2016. godinu. Stanovnici otoka predstavljaju 4,6% stanovništva EU-a.

"Kohezijska politika trebala bi imati fokus na otocima i na najudaljenijim područjima EU-a. Rad koji se nadam napraviti, uz pomoć svih ostalih političkih grupa, temelji se na tri točke. Prva je definiranje novih indikatora, drugačijih od trenutačnih, koji su prikladniji za identifikaciju pravih nepovoljnih uvjeta otoka koji ometaju njihov napredak. Trenutačni stupanj razvoja regija koji se temelji samo na BDP-u često je nedovoljan i potrebno je koristiti druge pokazatelje kako bismo dobili stvarnu sliku razlika u napretku europskih otoka. Druga točka je potreba za kohezijskom potporom i mjerama koje bi smanjile probleme nerazvijenosti otoka koji proizlaze zbog geografskih problema udaljenosti, kao i troškova koji se s time povezuju. Posljednja važna stavka tiče se oporavka nakon covid-19 krize. Jedan od glavnih prihoda otoka je turizam, sektor koji je bio najviše pogođen zbog korone. Nacionalne vlade trebale bi definirati plan za oporavak otoka", istaknula je Donato.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol upozorio je na izazove s kojima se suočavaju stanovnici hrvatskih otoka te na važnost kohezijske politike za njihovo rješavanje.

„Glavni problemi s kojima se stanovnici otoka suočavaju su nedostatak osnovne zdravstvene i obrazovne infrastrukture, nedostatak radne snage, prometna povezanost i održivost gospodarskih djelatnosti koje nisu isključivo sezonske. Sukladno ovim problemima dolazi do depopulacije otočnih područja na kojima ostaje pretežito starije stanovništvo što je neodrživo“, upozorio je Sokol.

Europarlamentarac se slaže da se EU mora cjelovito posvetiti problemima s kojima se sugrađani na otocima svakodnevno suočavaju, a pritom nacionalne politike država članica moraju djelovati u sinergiji s politikama Europske unije.

Što se tiče kohezijskih sredstava, Sokol je posebno istaknuo ulaganje u zdravstvene radnike, u njihovo obrazovanje i poticanje da dođu raditi na otoke.

Sokol je podsjetio da Hrvatska kroz sustav državne uprave i javnog sektora na godišnjoj razini u otoke u prosjeku uloži oko 1,7 milijardi kuna.

„Raspoloživim nacionalnim i EU sredstvima potrebno je poticati gospodarski razvoj otoka i poboljšati kvalitetu života otočana, osiguravajući im pritom nove razvojne i gospodarske prilike kroz niz suvremenih rješenja i politika otočnog razvoja“, rekao je na sjednici Odbora zastupnik Sokol, „Kohezijskim sredstvima moramo unaprijediti zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem hrvatskih otoka te ih tako učiniti atraktivnijim mjestima za život i rad, naročito za mlade ljude“.

Izvjestiteljica u sjeni, Josianne Cutajar (S&D), istaknula je kako je već sama rasprava o stanju europskih otoka prvi uspješan korak za REGI Odbor.

"Ovdje i sada imamo priliku stvoriti novi manifest, pakt između EU-a i otoka, perifernih područja. Zadnji se put to dogodilo 2016. Potrebno nam je rješenje koje će riješiti problem povezanosti i mobilnosti otoka, rješenje koje će u obzir uzeti prilike i izazove Europskog zelenog plana, teritorijalne i socijalne kohezije te rješenje koje će u obzir uzeti činjenicu da mala i srednja poduzeća trpe dodatne operativne troškove jer su smješteni na otocima. Kohezijske politike su prilika za rješavanje ovih problema", izjavila je Cutajar.

Francuski zastupnik u Europskom parlamentu Stephane Bijoux (Renew Europe) rekao je da je i on sam stanovnik otoka te iz prve ruke poznaje izazove s kojima se susreću osobe koje žive na otoku.

"Moramo se pozabaviti problemom siromaštva koji pogađa sve više obitelji na otoku. Turizam jest važan za nas, kao što su rekli moji kolege, ali mi smo puno više od pukog turističkog odredišta. Mi smo teritoriji s društvenim i ekonomskim izazovima. Očuvati i učvrstiti koheziju na svim našim otocima je fundamentalan cilj. EU ima više od misije, ona ima veliku odgovornost. Otoci EU-a nisu svi isti i te razlike mogu biti njihove snage, a ne slabosti. Bila bi pogreška da ih sve promatramo na isti način", dodao je Bijoux.

Zastupnici će o nacrtu izvještaja "Otoci i kohezijska politika: trenutno stanje i budući izazovi" raspravljati 15. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26