DOGOVOR O PRIJENOSU PODATAKA

Kompanije vjeruju da će dogovor konačno dobiti zeleno svjetlo. Aktivisti za zaštitu privatnosti sumnjaju

Joe Biden i Ursula von der Leyen održali su prije par dana konferenciju u Bruxellesu gdje su poručili da se privremenim sporazumom uzimaju u obzir zabrinutosti suda i pruža jača pravna zaštita

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

 Adam Schultz/white House/Zuma Press/Profimedia

Europska unija i Sjedinjene Američke Države postigle su novi dogovor o prijenosu podataka, nadajući se da će ovaj dogovor konačno okončati pravnu neizvjesnost u kojoj se tisuće europskih tvrtki nalaze gotovo dvije godine.

Najviši europski sud odbacio je prijašnja dva sporazuma EU-SAD o prijenosu podataka (tzv. Privacy Shield). Privacy Shield je donesen 2016. nakon što je sud EU-a zaključio da prethodni pravni okvir za prijenos podataka u SAD,Safe Harbour, ne pruža primjerenu zaštitu temeljnih prava građana EU-a u odnosu na ovlasti i postupanje američkih obavještajnih službi. U srpnju 2020. sud EU-a je "srušio" Privacy Shield uz objašnjenje da ne pruža dovoljnu razinu zaštite građanima EU čiji osobni podaci su preneseni u SAD.

I dok europske tvrtke vjeruju da će novi dogovor konačno dobiti zeleno svjetlo, aktivisti za zaštitu podataka i privatnost ipak su sumnjičavi.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održali su prije nekoliko dana zajedničku konferenciju u Bruxellesu gdje su poručili da se privremenim sporazumom uzimaju u obzir zabrinutosti suda i pruža jača pravna zaštita.

"Pristali smo na do sada neviđenu zaštitu privatnosti i sigurnosti podataka za građane", kazao je Biden.

"Vrlo sam zadovoljna što smo načelno postigli sporazum o novom okviru transatlantskog protoka podataka”, dodala je von der Leyen.

Myron BrilLant, potpredsjednik Američke gospodarske komore, smatra da će ovaj sporazum pružiti "kompanijama svih veličina pravnu sigurnost za prijenos, analizu i korištenje podataka s obje strane Atlantika". Sličnog je razmišljanja i Markus Beyrer iz lobističke skupine BusinessEurope koji vjeruje da će pravna sigurnost "potaknuti inovacije, rast i otvaranje radnih mjesta".

Međutim, Max Schrems, počasni predsjednik Europskog centra za digitalna prava (NOYB), ističe kako je nedostatak detalja u sporazumu "zabrinjavajući" te ako Sjedinjene Američke Države nastave pružati samo obećanja umjesto stvarnih promjena svojih zakona o nadzoru, neće oklijevati ponovno ih odvesti pred Europski sud pravde.

"Jednom kad u javnost izađe tekst konačnog sporazuma, detaljno ćemo ga analizirati s našim američkim pravnim stručnjacima. Ako nije u skladu s EU zakonom, mi ili neka druga skupina vjerojatno ćemo ga osporiti”, navodi se u priopćenju NOYB-a.

Oduševljenje ne dijeli niti europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja kaže da će najnoviji sporazum vjerojatno ponovno završiti na sudu.

"Pretpostavljam da će doista biti ispitan na sudu. Ali, znam koliko su oni radili na tome da tekst bude solidan", kazala je Vestager.

Prema privremenom sporazumu, američka vlada se obvezala uspostaviti neovisni mehanizam za odštetu koji uključuje sud za reviziju zaštite podataka, koji će suditi o zahtjevima, dok će američke obavještajne agencije usvojiti procedure nadzora novih standarda privatnosti i građanskih sloboda.

Vjerojatno biti potrebni mjeseci za finaliziranje konačnog sporazuma.

Podsjetimo, Europski parlament je u svibnju prošle godine donio rezoluciju u kojoj poziva Komisiju da izda smjernice o usklađivanju prijenosa podataka s nedavnim presudama Europskog suda pravde.

"Komisija ne smije ponavljati iste pogreške u pregovorima o sporazumu o prijenosu podataka sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne želimo svjedočiti slučaju Schrems III. Neophodno je da ovaj put Komisija to učini kako treba", izjavio je tada europarlamentarac Juan Fernando López Aguilar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:49