DRUŠTVENI OPORAVAK

‘Kroz kohezijsku politiku mogu se smanjiti nejednakosti u zdravstvu i stvoriti otporni sustavi‘

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol govorio je na seminaru koji je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Tomislav Sokol na seminaru za novinare u Bruxellesu

 Ljubica Vuko

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ/EPP) govorio je na seminaru o gospodarskom i društvenom oporavku koji je za novinare u Bruxellesu organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Na upit novinara o europskoj zdravstvenoj uniji i inicijativama u području zdravstva, posebice na planu borbe protiv raka, Sokol je kazao kako je zdravstvo u nadležnosti zemalja članica, nije bilo zajedničke zdravstvene politike. No to se promijenilo zbog pandemije, a i zbog onoga što je Europska pučka stranka u kampanji za izbore 2019. isticala u borbi protiv raka.

- Plan borbe protiv raka obuhvaća sve faze od prevencije do liječenja, procjenjuje se kako je 40 posto slučajeva raka moguće spriječiti. EU se zalaže za povećanje trošarina na štetne proizvode, jako puno sredstava će se uložiti u dijagnostiku i prevenciju. Izborio sam se da se kohezijski fondovi uvrste u Plan borbe protiv raka, moramo puno više sredstava uložiti kako bi svi imali pristup zdravstvenoj skrbi – istaknuo je Tomislav Sokol dodajući kako je na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu usvojeno njegovo izvješće na temu kohezijske politike kao instrumenta za smanjenje nejednakosti u zdravstvu i povećanje prekogranične zdravstvene suradnje.

- I dalje postoje razlike između slabije razvijenih regija i onih razvijenijih u smislu važnih zdravstvenih pokazatelja. U smanjenju tih razlika ključna je kohezijska politika – kazao je zastupnik Sokol koji je u u izvješću naglasio važnost nastavka izgradnje sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenja postojećih nejednakosti u najvećoj mogućoj mjeri.

- Kohezijska politika može znatno doprinijeti izgradnji zdravstvene infrastrukture u svim dijelovima Unije, tako i u Hrvatskoj, a posebno u manje razvijenim regijama i područjima, da bi se diljem Europe stvorili otporni zdravstveni sustavi kojima se može odgovoriti na trenutačne i buduće izazove – istaknuo je Sokol.

Kazao je i kako se ruralna, planinska i udaljena područja, kao i otoci suočavaju s depopulacijom, kao i nedostatkom zdravstvene radne snage u odnosu na urbane sredine te je rješavanje ovog problema veoma važno za cijelu Europu. Cilj je, naveo je, motivirati liječnike i druge zdravstvene djelatnike da ostanu u svojim zemljama, te tako uz pomoć sredstava kohezijske politike pokušati smanjiti njihov nedostatak u ruralnim područjima i na otocima. U tom pogledu, kako je istaknuo, posebno su bitna ulaganja u visoko obrazovanje pomoću Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), poput financiranja specijalizacija i podspecijalizacija radne snage u zdravstvu u zemljama i regijama koje se suočavaju s odljevom mozgova, poput Hrvatske.

Kao još jednu opciju rješavanja problema nejednakosti u pružanju zdravstvene skrbi Sokol u izvješću ističe i potrebu za razvojem specijaliziranih centara izvrsnosti za određene bolesti koji bi bili ravnomjerno raspoređeni širom cijelog teritorija EU.

Govoreći o aktivnostima u Parlamentu i zdravstvenoj politici, Sokol je istaknuo i kako se zalaže za pravo na zaborav u slučaju osoba koje su preboljele rak.

- Te osobe često moraju plaćati veće premije osiguranja, mi se zalažemo da se donese propis da se te osobe ne smije diskriminirati zato što su preboljele rak – kazao je zastupnik Sokol.

Rekao je i kako su usvojeni njegovi amandmani kako bi se olakšalo liječenje u inozemstvu ako to nije moguće kod kuće. Istaknuo je i kako se zalagao za zajedničku nabavu lijekova, riječ je o lijekovima koji često nisu odobreni od zdravstvenog osiguranja jer su skupi.

- EU je puno napravila kad je riječ o zdravlju, to će se vidjeti u idućim godinama – kazao je zastupnik Sokol.

Govorio je i o strategiji “od polja do stola” koja je dio europskog zelenog plana, te naglasio kako se mora paziti da se ne ugasi vlastita poljoprivredna proizvodnju u zelenoj tranziciji.

- Zato nam je bitno da sve mjere koje poduzimamo budu bazirane na znanosti. Mi smo se zalagali da potrošači moraju dobiti sve informacije, a da im se ništa ne smije nametati. Podaci o nutritivnim vrijednostima morat će biti na prednjoj strani proizvoda kako bi se dobro vidjeli - naglasio je Tomislav Sokol i podsjetio kako su usvojeni njegovi amandmani o tome kako se mora vidjeti odakle je med. Kazao je i kako su uspjeli zaštititi i domaće proizvođače maslinovog ulja, te će se morati voditi računa o specifičnim proizvodima kad se uvede jedinstveni sustav označavanja proizvoda jer po nekim pokazateljima u isti rang se stavlja maslinova ulje i coca-cola zero.

Na upit novinara o konceptu pametnih sela, zastupnik Sokol je kazao kako je ideja pametnih sela korak dalje nakon usvajanja zajedničke poljoprivredne politike.

- Potrebno je ulagati u ceste, infrastrukturu, širokopojasni internet, kroz kohezijsku politiku treba ulagati u bolji život na selu, kao i u javne usluge gdje se može dosta napraviti kroz e-zdravstvo, telemedicinu i dr. Važno je revitalizirati ruralna područja jer su ona demografski opustošena u cijeloj Europi. To mora biti osmišljeno kao koncept a ne samo davati subvencije poljoprivednicima – kazao je Sokol.

Naglasio je i kako u Parlamentu rade na sigurnosti proizvoda. Internetska prodaja zadnjih godina se kontinuirano povećava, a procjenjuje se da 7 posto europskog uvoza otpada na krivotvorenu robu.

- Postrožit ćemo pravila za kontrolu sigurnosti proizvoda. Moramo povećati razinu sigurnosti potrošača uspostavom jasnih pravila o uklanjanju nelegalnog sadržaja s internetskih platformi – kazao je zastupnik Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:14