DIGITALNA EUROPA

Kroz ‘Studentski digitalni HUB‘ mladi stječu nove vještine i pripremaju se za tržište rada

Cilj projekta je povezati mlade u sustavu visokog obrazovanja i ojačati im osobne i profesionalne kompetencije, kažu u Studentskom poduzetničkom inkubatoru u Splitu koji s Poduzetničkim centrom Split provodi ovaj projekt
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu tijekom 2021. godine provode projekt “Studentski digitalni HUB” koji je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Cilj je jačanje osobnog i profesionalnog razvoja te kompetitivnosti mladih na tržištu rada kroz razvoj i provođenje digitalnog programa neformalnog učenja. Ujedno, kroz jačanje kapaciteta u sustavu visokog obrazovanja nastoji se mlade potaknuti na intenzivnije uključivanje u razvoj lokalne zajednice.

Kako informiraju Lana Ugrčić, voditeljica Studentskog poduzetničkog inkubatora i Zvonimir Jukić, projektni koordinator, “Studentski digitalni HUB” je namijenjen mladima, i to mladima u sustavu visokog obrazovanja koji bi sudjelovanjem u predviđenim aktivnostima stekli dodatne vještine i kompetencije, a što bi im dalo profesionalnu širinu i zaokružilo ih kao mlade stručnjake. Uz to, studentima je nužno razvijati i dodatne vještine kroz neformalno obrazovanje kako bi se lakše izborili za zaposlenje.

Kroz “Studentski digitalni HUB” provode se edukacije iz nekoliko područja među kojima su digitalne i poduzetničke, te vještine osobnog razvoja.

U razvoju digitalnih vještina naglasak se stavlja na digitalnu inteligenciju i pismenost, korištenje digitalnih alata u učenju i virtualnoj suradnji te programske jezike.

U edukaciji poduzetničkih vještina bitni su digitalni marketing, komunikacijske i prezentacijske vještine, prodajne vještine i poslovno pregovaranje te pisanje projektnih prijedloga i upravljanje projektima.

Što se tiče vještina osobnog razvoja, naglasak je na vodstvu i liderstvu, timskom radu, pripremi za tržište rada te tehnikama generiranja i testiranja ideja.

-Cilj projekta "Studentski digitalni HUB" je povezati mlade u sustavu visokog obrazovanja i ojačati im osobne i profesionalne kompetencije nužne za konkurentnost na tržištu rada, a posljedično i za intenzivnije uključivanje u razvoj lokalne zajednice – ističu u Studentskom poduzetničkom inkubatoru gdje je volonterski angažirano i više studenata na provedbi projekata.

Ovaj projekt, kako ističu naši sugovornici, ima i dodanu europsku vrijednost. U skladu je s EU agendom “Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.”, a prema kojoj je digitalna transformacija jedan od prioriteta, kao i razvoj naprednih digitalnih vještina kod učenika, studenata i mladih poduzetnika te osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu.

Dodajmo kako je program Digitalna Europa, koji je Europski parlament, prihvatio krajem travnja, jedan od najvažnijih novih programa EU-a čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti i konkurentnosti Europe u digitalnom gospodarstvu.

Svim polaznicima, koji uspješno prođu edukacije iz određenog područja kroz "Studentski digitalni HUB", izdaju se potvrde u vidu digitalno potpisane vjerodajnice sukladno EU Akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021.-2027.). Do sada je na edukacijama kroz cikluse radionica i predavanja sudjelovalo 462 studenata i mladih.

Kako je naglasak na digitalizaciji neformalnog obrazovanja, sve edukacije održavaju se online preko Zoom platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12