NEURALINK

Liječnici optužuju Muska: Majmunima uklanjaju dijelove lubanje kako bi im ugradili elektrode

Tvrtka se nada da će kasnije ove godine na ljudima započeti ispitivanje uređaja koje povezuje mozak s računalom

Ilustracija

 Patrick Landmann/Sciencephoto/Profimedia

Neuralink, tvrtka koju je osnovao šef Tesle Elon Musk za razvoj uređaja koji povezuje naš mozak s računalima, demantirala je tvrdnje o okrutnosti prema životinjama.

U žalbi podnesenoj prošli tjedan američkom Ministarstvu poljoprivrede navodi okrutno postupanje prema makaki majmunima koji se koriste za testiranje tehnologije.

Na svome blogu, Neuralink je napisao da radi sa životinjama na "najhumaniji i najetičniji mogući način". Tvrtka se nada da će kasnije ove godine započeti ispitivanje uređaja na ljudima.

U blogu - objavljenom kao odgovor na nedavne kritike - Neuralink naglašava svoju predanost dobrobiti životinja; "Naša središnja misija je osmisliti program skrbi za životinje koji daje prioritet njihovim potrebama, umjesto tipične strategiju izgradnje čiji je jedini cilj ljudska dobrobit".

Na početku istraživanja, Neuralink se udružio s Davisovim nacionalnim istraživačkim centrom za primate - odjelom Sveučilišta u Kaliforniji - ali je 2020. izgradio vlastiti vivarij za smještaj majmuna, s navedenom namjerom "poboljšanja" trenutnih standarda.

Tužbu je prošlog tjedna podnio Odbor liječnika za odgovornu medicinu protiv UC Davisa, a odnosi se na "invazivne i smrtonosne eksperimente na mozgu provedene na 23 majmuna

Da budemo precizni, u pritužbi stoji kako su većini životinja uklonjeni dijelovi lubanje kako bi im se u mozak ugradile elektrode, te kako su pretrpjeli "traumu lica" i da su imali napadaje i infekcije lokalne na mjestu implantata. Nadalje se navodi kako su neki eutanazirani i prije nego što su korišteni u eksperimentima

Povjerenstvo je priopćilo da je informacije steklo sa 600 stranica dokumenata objavljenih nakon što je prošle godine podnijelo tužbu za javnu evidenciju, a sada je podnijelo drugu pravnu tužbu kako bi natjeralo sveučilište da objavi video zapise i fotografije majmuna.

U svom pobijanju tvrdnji, Neuralink je priznao da su dvije životinje ubijene " kako bi se prikupili važni histološki podaci", te kako je još šest majmuna eutanazirano prema liječničkom savjetu veterinarskog tima na UC Davisu.

"Ti razlozi uključivali su jednu kiruršku komplikaciju koja je uključivala upotrebu proizvoda koji je odobrila FDA, BioGlue, jedan kvar uređaja i četiri sumnjive infekcije povezane s uređajem", navodi se.

Godine 2020. tvrtka je otvorila vivarij od 6000 četvornih stopa u kojem se nalaze domaće životinje. Na blogu su objavljene slike odjela, prikazujući igračke i hranu.

Europska unija se prije gotovo tri desetljeća obvezala na zamjenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u znanstvene svrhe, no promjene se odvijaju vrlo sporo.

Na plenarnoj sjednici u ljeto 2021. zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su o planovima i mjerama za ubrzanje prijelaza na inovacije bez upotrebe životinja u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, o čemu će glasati u rujnu.

-Milijuni mačaka, pasa, čak i riba životinje su koje jedu toksične tvari, kojima se mijenjaju geni, kojima se lome kosti. Neke životinje pokazuju iste simptome (kao ljudi), pa zašto onda ne bismo koristili njihove stanice i podvrgnuli ih testovima kojima podvrgavamo i ljudske stanice- kazala je tada zastupnica u Europskom parlamentu Jytte Guteland (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:16