ERASMUS+

Manje stresa i veća fleksibilnost: Za studente je papir službeno stvar prošlosti

Studenti će putem nove aplikacije dostupne na svim jezicima EU-a moći koristiti digitalnu europsku studentsku iskaznicu
Ilustracija
 Andy Buchanan/AFP

Europska komisija pokrenula je novu aplikaciju Erasmus+ i tako učinila novi korak u digitalizaciji programa Erasmus+. Kako su izvijestili iz EK, studenti će putem nove aplikacije dostupne na svim jezicima EU-a moći koristiti digitalnu europsku studentsku iskaznicu, koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji. Budućnost je digitalna, a nova će aplikacija, poručuju, značiti još manje papira za studente.

"Drago mi je da sučelje našeg vodećeg programa za mlade, programa Erasmus+, postaje sličnije mladima: digitalnije, mobilnije i usmjerenije na zajednicu. Nova aplikacija i ugrađena studentska iskaznica odraz su europskog prostora obrazovanja koji želimo uspostaviti", izjavio je Margaritis Schinas, potpredsjednik za promicanje europskog načina života.

Da je papir službeno stvar prošlosti,potvrdila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

"U novoj aplikaciji Erasmus+ studenti koji sudjeluju u programima mobilnosti pronaći će sve informacije i obavljati sve potrebne postupke, što će značiti manje stresa, manje vremena utrošenog na administrativne zahtjeve i veću fleksibilnost. Europska studentska iskaznica, koja će biti dostupna putem aplikacije, važan je korak prema istinskom europskom prostoru obrazovanja, u kojem se svi studenti osjećaju uključenima i mogu pristupiti istim uslugama te u kojem se svačije obrazovanje vrednuje prema istim kriterijima", izjavila je Mariya Gabriel.

Kako je pojašnjeno studenti će zahvaljujući novoj aplikaciji, koja funkcionira na sustavima Android i iOS, moći pretraživati i odabirati odredišta među partnerima njihova sveučilišta i potpisivati digitalne ugovore o učenju. Nadalje moći će otkrivati događanja i korisne savjete o odredištu te komunicirati s drugim studentima i preuzeti svoju europsku studentsku iskaznicu koja im nudi pristup uslugama, muzejima, kulturnim događanjima i posebnim pogodnostima na sveučilištu i u zemlji domaćinu.

U informaciji je navedeno i kako je više od 4000 sveučilišta trenutačno uključeno u mrežu Erasmus bez papira, koja im omogućuje sigurnu razmjenu podataka i lakšu obradu ugovora o učenju. Ta digitalna suradnja omogućuje uvođenje i priznavanje europske studentske iskaznice.

U skladu s Akcijskim planom za digitalno obrazovanje, novim programom Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027. podupire se razvoj digitalnih vještina i doprinosi digitalnoj tranziciji europskih obrazovnih sustava. Povećanim proračunom od više od 28 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje Erasmus+, kako je istaknuto, podupirat će i otpornost sustava obrazovanja i osposobljavanja s obzirom na pandemiju.

Zastupnici Europskog parlamenta su u svibnju 2021. prihvatili novi, uključiviji program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport ERASMUS+ za razdoblje 2021. – 2027.

U razdoblju 2021. – 2027. za program koji je dokazao svoju važnu ulogu u jačanju europskog identiteta odvojit će se gotovo dvostruko više sredstava (više od 28 milijardi eura iz različitih izvora) u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje (14,7 milijardi eura). Zastupnici su u završnoj fazi pregovora s Vijećem uspjeli osigurati dodatne 2,2 milijarde eura.

Tada je u objavi Europskog parlamenta istaknuto kako će novi program Erasmus+ pružati više alata i resursa za potporu uključivanju. Komisija i države članice moraju izraditi akcijske planove za poboljšanje pristupa učenju i mobilnosti za osobe koje su u prošlosti imale manje mogućnosti za sudjelovanje, među ostalim za osobe s invaliditetom, osobe koje žive u uvjetima siromaštva ili u udaljenim područjima te za osobe migrantskog podrijetla.

Novi program Erasmus+ bit će, posebno je u svibnju naglašeno nakon što je program prihvaćen u Parlamentu, jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje papirologije.

Mjerit će se i doprinos programa postizanju Unijinih ciljeva u području klime i smanjenja vlastitog ekološkog otiska, primjerice poticanjem upotrebe klimatski prihvatljivih načina prijevoza sudionika, naglašeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:31