DRUGO IZDANJE

Međunarodno sveučilišno startup natjecanja STup!2021 okupilo u Splitu 35 timova sa 16 sveučilišta iz 10 zemalja

Sveučilišni startupi natječu se prema kategorijama: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života
Leandra Vranješ Markić
 Josko Supic/Cropix

Studenti, Startupi te Split kao mjesto događaja glavne su odrednice drugog izdanja međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja koje je pod nazivom STup!2021 u petak otvoreno na Ekonomskom fakultetu u Splitu u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora, a uz uz potporu Grada Splita, Sveučilišta u Splitu, alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) te organizacije WorldChicago.

Prošle godine COVID-19 spriječio je održavanje natjecanja, a ove godine održava se 18. i 19. lipnja u hibridnom izdanju, kombinirajući nastup uživo na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i online sudjelovanje preko virtualne platforme.

STup! konferencija okupila je 35 odabranih startup timova sa 16 sveučilišta iz 10 zemalja, kao i poduzetnike, predstavnike inkubatora, akceleratora i poduzeća te investitora, pa će se tako, osim natjecatelja, predstaviti i investitori i akceleratori s programima namijenjenim mladim inovatorima i startupima. Split za vrijeme ove manfiestacije postaje pozornica inovacija, novih tehnologija i ideja, kojima će sveučilišni projekti pokušati osigurati pažnju renomiranih stručnjaka, potencijalnih klijenata i investitora.

-Sveučilište jako podupire natjecanja ovoga tipa. Ovo natjecanje okuplja 16 sveučilišta iz 10 država što je doista impresivno u ovo vrijeme, neki su uspjeli doći i fizički. Naše Sveučilište podupire vještine i poduzetnički duh naših studenata, a također ih podupire da realiziraju svoje ideje i ostvare poduzetničke poduhvate. Impresivan je i ocjenjivački žiri i nagrade, a važno je što će svi oni dobiti povratnu informaciju o svojoj poduzetničkoj ideji, umrežit će se međusobno i to je možda najveća vrijednost – izjavila je Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu dodajući kako svim studentima pružaju potporu i za korak dalje, ilustrirajući to mogućnostima koje im se pružaju kroz Spinit inkubator koji je otvorilo Sveučilište.

Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu naglasila je kako fakultet već dugi niz godina njeguje tradiciju edukacije studenata, ne samo ekonomskih već i drugih provenijencija, u poduzetništvu.

-Ovo je možda kruna ili u svakom slučaju jedna od niza aktivnosti koju je Studentski poduzetnički inkubator na čelu sa svojom voditeljicom, kolegicom Lanom Ugrčić organizirao. Sigurno je da je ovo dodatna dimenzija za studente splitskog ali i svih ostalih sveučilišta koja im daje velike mogućnosti. Prije svega veliki je napor i uspjeh doći među 35 timova koji se natječu. Oni ovdje imaju mogućnost umrežavanja i napredovanja u njihovim projektnim idejama i ništa manje važno, a za njih možda i najvažnije, otvaraju se prema potencijalnim investitorima, izlaze na financijsko tržište i to je sigurno velika odskočna daska u njihovom poduzetničkom životu – istaknula je dekanica Fredotović.

Ela Žižić, ovlaštena pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam Grada Splita kazala je kako je Grad Split partner na ovom natjecanju kao i na nizu drugih programa koje radi zajedno s Ekonomskim fakultetom i njihovim Studentskim poduzetničkim inkubatorom na podizanju startup scene u gradu Splitu.

- Od 2018. Grad Split provodi natječaje za startup poduzetništvo, a prošle godine potpisali smo ugovor sa Sveučilištem od gotovo milijun kuna za provođenje natjecanja za inkubaciju, edukaciju i startup poduzetništvo u visokotehnološkim industrijama. Grad Split zadnjih nekoliko godina radi intenzivno na razvoju infrastrukture za startup scenu, zajedno sa Sveučilištem radi na projektu inkubatora u Spinutu, a kao nastavna faza toga je izgradnja tehnološkog parka na Dračevcu i to sredstvima EU kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja. Bitno je što smo doveli žiri jakih investicijskih fondova kojima je cilj ulaganje u nove poduzetničke ideje i perspektivne startupove naših studenata i budućih poduzetnika – kazala je Žižić.

Na natjecanju sudjeluju startupi koji predstavljaju sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska), GEA College i Sveučilište u Ljubljani (Slovenija), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Sarajevu i Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Beogradu (Srbija), Sveučilište u Cadizu, Sveučilište u Granadi i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Pennsylvania State University (SAD), Sveučilište u Gdanjsku (Poljska), Sveučilište Latvija (Latvija), Sveučilište u Malti (Malta) te Indijski institut informacijske tehnologije u Allahabadu (Indija).

Sveučilišni startupi natjecat će se prema kategorijama: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

Članovi žirija i govornici su iskusne osobe iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta, a koje dolaze kao predstavnici respektabilnih poduzetničkih institucija iz Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Nizozemske, Austrije, Singapura i Portugala. U svojstvu žirija sudjeluju: Gergo Gulyas, član uprave Startup Campus te osnivač i financijski direktor u cLAB Ventures, Sara Korchmaros, suosnivačica cLAB Ventures, Michael Chaffe, direktor Wolves Summit, Diana Florescu, suosnivačica u Grai Group, Arjan Goudsblom, suosnivač i direktor u Preneurz.Amsterdam, Paulina Bialek, voditeljica poslovnog razvoja u Expara IDM Ventures, Andreas Spechtler, vlasnik i direktor tvrtke Silicon Castles i Iva Rakočević, predstavnica Kavedon Kapital.

Uz natjecateljski dio održat će se i 5 pozvanih predavanja, redom: Matt Kurleto, vlasnik tvrtke Neoteric, Paulo Andrez, predsjednik holdinga Green Swan, Andreas Spechtler, Diana Medimorec iz Amazon Web Services i Nikola Pavešić, direktor startup ekosistema u Infobipu.

Najbolji tim ponijet će titulu “Najbolji sveučilišni startup 2021.” te kao takav osigurava brojne nagrade. Osigurane su brojne nagrade, a glavnu nagradu je osigurao Infobip, globalna IT tvrtka. Pobjednički startup osigurava također sudjelovanje i izlaganje na partnerskoj Wolves Summit konferenciji koja će se održati u listopadu ove godine. Riječ je o najvećoj poduzetničkoj konferenciji u srednjoj i istočnoj Europi koja spaja preko 2000 startup poduzeća u potrazi za investicijom i investitora iz cijelog svijeta.

U ova dva dana studentski timovi će tako praktički pokazati svoje ideje o temama koje su na tragu ključnih europskih prioriteta okrenutih zelenoj i digitalnoj tranziciji. Krajem travnja Europski je parlament odobrio program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije namijenjen digitalnojj transformaciji EU-a, a i drugi programi poput Obzora i razni mehanizmi idu u prilog poticanja startupa i jačanja inovacijskih kapaciteta. Primjerice, Europsko vijeće i parlament donijeli su u svibnju odluku o Strateškom inovacijskom programu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju za razdoblje od 2021. do 2027. pri čemu je istaknuto kako je za uspješnost inovacijskih ekosustava potrebna kombinacija znanja, ulaganja, infrastrukture i talenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:45