POZIV MLADIMA

Mladi istraživači kreirat će rješenja koja doprinose ciljevima pet misija iz programa Obzor Europa

Riječ je o EU TalentOn, događaju koje će se ovog rujna održati u Leidenu – Europskom gradu znanosti 2022.

Mariya Gabriel

 Olivier Hoslet/AFP

Europska komisija i Leiden – Europski grad znanosti 2022. pozivaju mlade iz EU-a da stvore rješenje koje doprinosi ciljevima pet misija iz programa Obzor Europa.

Riječ je o EU TalentOn, događaju koje će se ovog rujna održati u Leidenu – Europskom gradu znanosti 2022. Tijekom četiri dana mladi istraživači u dobi od 21 do 35 godina kreirat će rješenja koja doprinose ciljevima pet misija iz programa Obzor Europa.

"Događaji poput ovih neophodni su za promicanje karijere u istraživanju i inovacijama te olakšavaju prekograničnu i međusektorsku suradnju među istraživačima u ranoj karijeri, poduzetnicima i industrijom", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Podijeljeni u male timove, mladi talenti dobit će potrebne alate za stvaranje inovativnih i tržišnih rješenja s društvenim utjecajem, kao i radionice, posjete tvrtkama, predavanja, kreativno vodstvo i kulturna iskustva. Svaki tim usredotočit će se izazov vezan uz jednu od pet misija EU- adaptacija klimatskoj promjeni, klimatsko neutralni i pametni gradovi, obnova oceana i voda, obnova tla i borba protiv raka. Misije EU-a su novi način donošenja konkretnih odgovora na neke od najvećih izazova s kojima se društva danas suočavaju te postavljaju jasne ciljeve koje države članice EU-a trebaju postići do 2030. godine.

Na kraju događaja svaki tim će svoje rješenje predstaviti stručnom žiriju i javnosti. Pobjednici će dobiti sponzorirane nagrade od EU, industrije i mentora. Svi troškovi sudionika, uključujući put i smještaj bit će pokriveni. Svi zainteresirani mladi istraživači mogu se prijaviti za sudjelovanje u događaju do kraja lipnja.

Dodajmo kako su Europski parlament, Komisija i Vijeće proglasili 2022. Europskom godinom mladih, čime se želi dati priznanje nastojanjima mladih da prevladaju poteškoće s kojima su se suočili i koje je izazvala kriza uzrokovana bolešću covid-19.

U svim državama članicama EU-a se održavaju konferencije i inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o inkluzivnijem, zelenom i digitalnom društvu, kao i studije i istraživanja o situaciji mladih u EU. Aktivnosti organiziraju nacionalni koordinatori u svakoj državi članici s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzire ih Europski parlament.

"Pandemija koronavirusa ostavila je veliki trag na generacijama mladih ljudi, uskrativši im brojne prilike za učenje, razvoj i stjecanje iskustva. Europska godina mladih prilika je za vraćanje perspektive i optimizma mladima uz stvaranje dugoročnih rješenja za njihovu budućnost“, naglasila je europarlamentarka Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:47