GoGreenOzonator

Moderno zeleno rješenje koje zamjenjuje pesticide

Student fitomedicine na Agronomskom fakultetu razvio je uređaj za ciljano suzbijanje poljoprivrednih štetnika u staklenicima i plastenicima
Pave Ninčević
 Ronald Gorsic /cropix

Pave Ninčević (22) student je diplomskog studija fitomedicine na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, a u svojom inovacijom GoGreenOzonator (GGO3) razvija moderno zeleno rješenje koje zamjenjuje upotrebu pesticida u poljoprivredi. Inovacija se sastoji od uređaja za ciljano suzbijanje poljoprivrednih štetnika u staklenicima i plastenicima upotrebom tehnologije otapanja ozona u vodi i algoritama strojnog učenja.

Pozadina priče i motivator za razvoj projekta jest prihvaćanje zajedničke poljoprivredne politike EU. Naime, u svrhu očuvanja okoliša, bioraznolikosti te zdravlja stanovništva, posljednja dva desetljeća države se okreću zelenim tehnološkim rješenjima s ciljem uspostave klimatske neutralnosti, a tako je i na području poljoprivrede.

- Potpisivanjem strategije 'Europski zeleni plan' obavezali smo se reducirati trenutnu količinu pesticida za 50 posto do 2030. godine. Smanjujući spektar pesticida, a pritom ne dajući poljoprivrednim proizvođačima alternativna zelena rješenja, dovodimo u pitanje održivost i profitabilnost poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, bez primjene sredstava za zaštitu bilja, 70 posto hrane biljnog porijekla ne bi postojalo, a već sada na svijetu imamo oko trećinu gladne populacije koja eksponencijalno raste. Činjenica je da trebamo razvijati zelenu poljoprivrednu politiku, ali prisiljeni smo razvijati i rješenja za zamjenu još dominantnih sredstava za zaštitu bilja - objašnjava Ninčević. Upravo su te činjenice kod njega pobudile želju da pokuša ponuditi dio rješenja za ovu važnu problematiku. Naglašava kako u razvoju projekta ima potporu svojih dviju mentorica - Darije Lemić i Helene Virić Gašparić.

Klimatski neutralan

- Odlučio sam razviti sustav primjene ozona u poljoprivrednim sustavima zatvorenog tipa kao ekološki prihvatljivu zamjenu za kemijske sredstva za zaštitu bilja. Ozon kao sastavni dio stratosfere posljednjih se 20-ak godina koristi za dezinfekciju i sterilizaciju različitih prostora i kao takav nije ništa novo. Način na koji mi planiramo razviti sustav primjene ozona je inovativan te kao takav u Europi za sada ne postoji - kaže Ninčević.

Njegova ideja počiva na visokom oksidacijskom potencijalu molekula ozona koje u određenim koncentracijama s različitom efikasnošću suzbijaju različite organske sustave, pa tako i štetne poljoprivredne organizme, bakterije, viruse, gljive i kukce.

- Za početak bi generator ozona bio montiran na zatvorene poljoprivredne prostore, plastenike i staklenike, ozonirala bi se voda te bi se preko različitih atomizera u obliku sitnih kapi raspršivala po biljkama suzbijajući štetne organizme. U kasnijim razvojnim fazama sustav bi se pokretao nekom vrstom obnovljivih izvora energije, bilo solarnih ploča, bilo vjetra ili pak geotermalne energije. Proizvod bi tako bio samoodrživ i klimatski potpuno neutralan. Također, primjenom logaritama umjetne inteligencije i strojnog učenja sustav bi se u potpunosti digitalizirao, što bi poljoprivrednim proizvođačima dodatno olakšalo primjenu - objašnjava Pave Ninčević.

Uvođenje strojnog učenja i umjetne inteligencije omogućilo bi pamćenje životnih aktivnosti štetnih organizama pri određenim temperaturama te bi se analogno tome pokretao sustav ozoniranja vode kojom bi se tretirale biljke i suzbijali štetnici. GoGreenOzonator, osim što bi bio ekološki prihvatljiv, bio bi i ekonomski isplativ jer bi predstavljao zamjenu za sve skuplju radnu snagu i sredstva za zaštitu bilja.

- Istraživanjem tržišta doznao sam da se, ovisno o uzgajanoj kulturi, na pesticide i radnu snagu koja ih aplicira po hektaru površine zaštićenih poljoprivrednih prostora utroši i više od 100.000 kuna. Prema našim trenutnim procjenama, smanjenjem pesticida za 50 posto proizvođači bi naš sustav zaštite bilja isplatili za tri do četiri proizvodne godine, a posjedovali bi dugoročno rješenje za suzbijanje različitih štetnih organizama u poljoprivrednoj proizvodnji - objašnjava.

Dodana vrijednost uređaja u kasnijoj razvojnoj fazi bila bi mogućnost solarnog ili napajanja na vjetar. Inovacija predstavlja moderno zeleno rješenje za zamjenu pesticida čija će se uporaba do 2030. smanjiti upola u sklopu provedbe europskog Green Deala.

Dokazano i provjereno

Za nagradu Student DIGI Award, za koju se plasirao među deset kandidata u užemu krugu, prijavljen je kao pojedinac. Istražuje znanstvene radove koji bi mu mogli pomoći u proširivanju i produbljivanju znanja potrebnih za njezinu realizaciju. Bavi se, opisuje, planiranjem i provedbom pokusa te interpretacijom rezultata kako bi efektivnost njegove projektne ideje bila dokazana i provjerena. - Osim toga, radim na promociji ideje putem različitih medijskih kanala i društvenih mreža. U provedbi ideje imam bezuvjetnu pomoć mojih dviju mentorica iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta - kaže.

Odlučio se prijaviti na natjecanje iz želje da pokrene nešto inovativno u području agronomije te da pokuša popularizirati bezrazložno zapostavljenu agronomsku struku u Hrvatskoj.

- Smatram da ću sa svojom idejom pomoći modernizaciju i digitalizaciju hrvatske poljoprivrede te da ću barem jednom dijelu hrvatskih poljoprivrednika ponuditi rješenje koje će olakšati njihov rad - zaključuje Ninčević. Proizvod na tržište planira plasirati preko većih distributera poljoprivredne opreme ili prodajom putem interneta.

image
Student DIGI Award 2021
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:09