DMA

Može li digitalni paket transformirati Europsku uniju u konkurentnog igrača na svjetskog sceni?

Bijela kuća je prije nekoliko dana upozorila Bruxelles da prijedlog nove tehnološke politike šalje negativnu poruku i sugerirala da EU ‘nije zainteresirana za dobronamjerno povezivanje sa Sjedinjenim Državama‘ o izazovima koje postavljaju velike tehnološke platforme
 Denis Charlet/AFP

Europski parlament održao je prvu raspravu o najvažnijem europskom digitalnom paketu.

Riječ je o digitalnom paketu koji bi trebao ojačati prava korisnika, definirati gatekeepere, regulirati velike tehnološke platforme i transformirati Europsku uniju u konkurentnog igrača na svjetskog sceni.

Međutim, dijelog o Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) i Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) kreće se vrlo sporo. Europska komisija nacrte je predstavila u prosincu prošle godine, što znači da je trebalo šest mjeseci da se prijedlog pojavi u Parlamentu.

Izvjestitelj zadužen za DMA, Andreas Schwab (EPP), predstavio je zastupnicima Odbora svoj nacrt izvještaja.

Schwab je rekao da u načelu podržava prijedlog Komisije, ali i da predlaže jačanje nekoliko njegovih glavnih elemenata.

Izvjestitelj je predložio Bruxellesu pooštravanje definicije gatekeepera kako bi se osiguralo da je Zakon usmjeren na one platforme koje neupitnu igraju ulogu gatekeepera zbog svoje veličine i utjecaja na unutarnje tržište.

Europarlamentarac smatra da bi se trebali usredotočiti na tvrtke s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 100 milijardi eura, u odnosu na 65 milijardi eura koje je utvrdila Europska komisija u prosincu kada je predstavljala uredbu.

Zastupnik Andrus Ansip (Renew Europe) smatra da je prijedlog "antiamerički" što se tiče velikih platformi, čime je ponovio kritiku koju je Europskoj uniji uputio SAD.

Naime, Bijela kuća je prije nekoliko dana upozorila Bruxelles da prijedlog nove tehnološke politike šalje negativnu poruku i sugerirala da EU "nije zainteresirana za dobronamjerno povezivanje sa Sjedinjenim Državama" o izazovima koje postavljaju velike tehnološke platforme.

Na kritike je odmah reagirala Margrethe Vestager, EU povjerenica za tržišno natjecanje, koja je odbacila tvrdnju da će EU kažnjavati samo američke platforme.

Vestager je u intervjuu za FT pokušala uvjeriti SAD da europska tehnološka politika nije antiamerička.

Valu kritika brzo se pridružio Facebook koji je odlučio iskoristiti napetosti na relaciji EU-SAD.

Facebookov šef za globalne poslove, Nick Clegg, pozvao je EU da osigura da se buduća uredba ne primjenjuje na "diskriminirajući" način, odnosno da ne planira razbijanje samo velikih američkih i kineskih tvrtki.

Iako optužuje EU da je prestroga prema Big Techu, američka vlada također se priprema uvesti jače kontrole velikim tehnološkim platformama. Prošli tjedan jedna od najglasnijih zagovarateljica razbijanja američkih tvrtki, Lina Khan, imenovana je predsjednicom Savezne trgovinske komisije.

Unatoč svim napadima, europarlamentarac Schwab ostao je pri svojem mišljenju da se EU prvo treba usredotočiti na pet platformi koje predstavljaju najveće probleme - Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft, a potencijalno u to ulazi i kineski Alibaba. Rekao je kako će prvi gatekeeper biti imenovan najranije sredinom 2023. godine.

Izvjestitelj je također rekao da mu je američka kritika "neobična" i "smiješna" s obzirom na to da je prije dva tjedna Zastupnički dom američkog Kongresa donio pet prijedloga zakona o ukidanju monopola za platforme koje imaju tržišnu kapitalizaciju preko 500 milijardi eura.

Schwab tijekom online konferencije za novinare održane nakon debate nije skrivao razočaranje Transatlantskim dijalogom zakonodavca koji se nije u dovoljnoj mjeri dotaknuo tehnoloških pitanja te je dodao kako vjeruje da niti dijalog o Zajedničkoj tehnološkoj politici tržišnog natjecanja, koji je najavljen na nedavnom summitu, neće donijeti prijeko potrebnu suradnju između EU-a i SAD-a.

"Glavni element DMA više nije politika tržišnog natjecanja, nego harmonizacija pravila za gatekeepere u tom smislu da osiguramo da više ne trčimo za platformama, nego na vrijeme definiramo i uočimo gatekeepere, prijestupe i tržišnu dominaciju", rekao je Schwab.

Klub zastupnika Zelenih pozvao je da se popis tvrtki proširi jer neke kompanije s puno manjom tržišnom kapitalizacijom također drže monopol na tržištu.

Njemački zastupnik iz Zelenih, Martin Schirdewan, dao je primjer Bookinga koji, kako je rekao, kontrolira 70% online rezervacija hotelskog smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:45