AŽURIRANJE PRAVILA

Nadzornici upozoravaju: ‘Rast digitalnih platformi za trgovanje dionicama doveo je do novih rizika‘

Regulatori zaostaju za uvođenjem mjera koje će zaštiti korisnike od potencijalnih rizika u digitaliziranom financijskom sektoru

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Sve više ljudi koristi pametne telefone za kupnju i prodaju dionica, prebacivanje novca s računa na račun i plaćanje, a taj trend dodatno je ubrzan pandemijom covid-19. U isto vrijeme, regulatori zaostaju za uvođenjem mjera koje će zaštiti korisnike od potencijalnih rizika u digitaliziranom financijskom sektoru.

Stoga su europski nadzornici pozvali Europsku komisiju da što prije ažurira pravila o provjerama prekograničnih financijskih usluga i zaštiti potrošača.

"Digitalne financije otključale su nove sinergije između financijskih i nefinancijskih aktivnosti koje potencijalno uvode sistemski rizik na tržište financijskih usluga", navodi se u zajedničkom izvješću nadzornih tijela EU-a za bankarstvo, osiguranje i tržišta.

EK je u veljači 2021. zatražila od europskih nadzornih tijela da provedu analizu fragmentacije lanca vrijednosti financijskih usluga i rasta digitalnih platformi te predloži preporuke za regulatorni i nadzorni okvir EU-a za financijske usluge.

Nadzornici su u izvješću ustanovili da je tijekom pandemije došlo do porasta za uslugama računalstva u oblaku, odnosno do banki i drugih financijskih tvrtki koje koriste vanjske pružatelje usluga. Prema postojećim pravilima EU, ponekad je nejasno kako kategorizirati određene digitalne financijske usluge, zbog čega se stvaraju nesigurnosti u vezi s privatnošću podataka i zaštitnim mjerama protiv pranja novca.

Kao odgovor na zahtjev Komisije, nadzornici predlažu "holistički pristup" reguliranju i nadzoru lanca vrijednosti financijskih usluga te jačanje zaštite potrošača u digitalnom kontekstu. Posebno su problematične velike tehnološke kompanije koje nude financijske i nefinancijske usluge, poput Amazona, Googlea, Applea i Mete/Facebooka.

U izvješću se navodi da bi uvođenje novih regulatornih mjera moglo biti opravdano s obzirom na to da su neke objave na društvenim mrežama zapravo reklame.

Kao primjer su naveli slom njemačke fintech tvrtke Wirecard koji je pokazao da složeni aranžmani unutar kompanije koja pruža i financijske i nefinancijske usluge stvaraju posebne izazove za nadzorne organe.

"Posebno na tržištu vrijednosnih papira, rast digitalnih platformi za trgovanje poklopio se s novim trendovima, poput 'društvenog trgovanja' ili investicijskih savjeta koji se dijele na društvenim mrežama - što donosi nove mogućnosti, ali i rizike", objašnjava se u izvještaju.

Cilj je EU-a osigurati da građani i građanke te poduzeća mogu u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje nude digitalne financije. Novim paketom o digitalnim financijama koji je Europska komisija predložila u rujnu 2020. trebali bi se ojačati europski kapaciteti za konkurentnost i inovacije u financijskom sektoru. Zahvaljujući tom paketu potrošačima i poduzećima omogućit će se i veći izbor u području financijskih usluga i suvremenih rješenja za plaćanja te istodobno osigurati zaštita potrošača i financijska stabilnost.

Europski parlament je u listopadu 2020. donio rezoluciju o digitalnim financijskim uslugama u kojim poziva Komisiju da u svom radu na digitalnim financijama primijeni razmjeran, međusektorski i holistički pristup usmjeren na rezultate koji se temelji na riziku. Europarlamentarci također pozivaju Komisiju da se osloni na znanje i iskustvo Europskog foruma za inovacijske mehanizme koji će djelovati kao pokretač kako bi se stvorilo povoljno i održivo okruženje za europske centre i poduzeća u području financijske tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:39