TOMISLAV SOKOL

‘Ne smiju postojati građani prvog i drugog reda. Pristup zdravstvenim uslugama u EU mora biti jednak za sve‘

Zastupnici ističu da nedostatak osnovne infrastrukture, zdravstvenog osoblja i kvalitetnih usluga u pojedinim manje razvijenim regijama otežava jednak pristup zdravstvenoj skrbi

Tomislav Sokol

 Epp Group

Zastupnici Europskog parlamenta predlažu ciljano usmjeravanje kohezijskih fondova kako bi se prevladale razlike između regija EU-a u pristupu zdravstvenoj skrbi i e-uslugama.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, europarlamentarci su usvojili rezoluciju o kohezijskoj politici kao instrumentu za smanjenje nejdnakosti u zdravstvu s 582 glasova za, 35 protiv i 79 suzdržanih.

EU zastupnici su se složili da postoje značajne razlike između europskih regija u pogledu standarda zdravstvene skrbi, a nedostatak osnovne infrastrukture, obučenog osoblja i kvalitetnih usluga u pojedinim manje razvijenim regijama otežava jednak pristup zdravstvenoj skrbi. Stoga pozivaju Komisiju i države članice da koriste EU fondove kako bi osigurali jednak pristup svim regijama i smanjili nejednakosti u zdravstvu kroz potporu napretku u e-zdravstvu, e-medicini i drugim oblicima digitalizacije.

"Mnogo su veće šanse da umrete od raka ako živite u slabije razvijenim regijama Europske unije, nego u najrazvijenijim dijelovima zapadne i sjeverne Europe. To nikako nije u skladu s načelom jednakosti za koje se zalažemo niti predstavlja duh Europske unije kakvu želimo i gradimo. Moramo učiniti sve kako bi se te razlike uklonile, a najizdašniji instrument za tu svrhu jest kohezijska politika", izjavio je izvjestitelj Tomislav Sokol.

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol od početka svog mandata zalaže se za podizanje svijesti o važnosti zdravstva i prepoznat je kao jedan od najaktivnijih zastupnika u području zdravstvenih politika. Kao najveće probleme nejednake zdravstvene zaštite, Sokol ističe nedostatak radne snage i razlike u kvaliteti zdravstvene infrastrukture, a kao rješenje predlaže dugoročna ulaganja u infrastrukturu i zdravstveno osoblje. Pritom posebno naglašava ulaganja iz Europskog socijalnog fonda plus u vidu financiranja specijalizacija i subspecijalizacija u zemljama i regijama koje se suočavaju s odljevom mozgova.

"Građani u ruralnim područjima, najudaljenijim regijama i na otocima često nailaze na prepreke pri jednakom pristupu zdravstvenoj skrbi, kojima se ograničavaju njihove mogućnosti dobivanja prijeko potrebnih usluga. U Europskoj uniji ne smiju postojati građani prvog i drugog reda te svima usluge moraju biti raspoložive i pravovremeno dostupne", istaknuo je zastupnik Tomislav Sokol.

Kao dodatnu opciju rješavanja problema nejednakosti u pružanju zdravstvene skrbi, izvjestitelj predlaže potrebu za razvojem specijaliziranih centara izvrsnosti za određene bolesti koji bi bili ravnomjerno raspoređeni širom cijelog teritorija EU.

"Poseban naglasak stavljen je na projekte kojima se olakšava sklapanje ugovora između zdravstvenih osiguranja i bolnica u različitim državama članicama, radi olakšavanja mobilnosti pacijenata i bolje dostupnosti zdravstvene zaštite u graničnim područjima. Izrazito je važno da se prilikom evaluacije učinaka kohezijske politike uzme u obzir koliko su ulaganja doprinijela poboljšanju zdravstvenih ishoda, poput stope izlječenja od raka", naglasio je Sokol.

Nova kohezijska politika predstavlja i neviđenu priliku za države članice da potaknu digitalizaciju, ističu zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji o ulozi kohezijske politike u promicanju inovativne i pametne transformacije, usvojenoj istog dana kad i rezolucija o pravednom pristupu zdravstvenoj skrbi. EU zastupnici pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da zatvore digitalnu podjelu na urbano i ruralno te podrže projekte u području uključive i pravedne digitalizacije, koja nikoga ne ostavlja iza sebe i dovodi sve regije EU-a u 21. stoljeće.

"Ključno je da ostvarimo pametnu i digitalnu tranziciju i osiguramo njenu pravednu provedbu. Na svim područjima EU-a i u svim skupinama stanovništva ne smijemo nikoga izostaviti i moramo osigurati da najranjivijim skupinama bude omogućen jednak pristup. Također je od ključne važnosti uvođenje brzog širokopojasnog pristupa internetu kako bi ljudi mogli pristupati pametnim uslugama", zaključila je izvjestiteljica Cristina Maestre Martín De Almagro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:13