učinkoviti mehanizmi

Nova pravila za sprječavanje širenja terorističkog sadržaja na internetu

Treba napomenuti da internetske platforme neće imati opću obvezu nadgledanja ili filtriranja sadržaja
Jasmin Keserović, pripadnik ISIL-a
 Screenshot YouTube

Europarlamentarci su 28. travnja usvojili zakon za sprječavanje širenja terorističkog sadržaja na internetu.

Prema novim pravilima, platforme imaju najviše sat vremena da uklone ili onemoguće sadržaj, u svim država članicama, koji je označen kao teroristički. Sadržaj koji se koristi u obrazovne, novinarske, umjetničke i istraživačke svrhe ili upotrijebljen u svrhu podizanja svijesti neće se smatrati terorističkim sadržajem.

Treba napomenuti da internetske platforme neće imati opću obvezu nadgledanja ili filtriranja sadržaja. Međutim, kada nadležna nacionalna tijela utvrde da je pružatelj usluga izložen terorističkom sadržaju, kompanija će morati poduzeti određene mjere kako bi spriječila njegovo širenje.

Također, tvrtke se obvezuje na objavljivanje godišnjih izvješća o transparentnosti o tome koje su radnje poduzele kako bi zaustavile širenje terorističkog sadržaja.

Države članice usvojit će pravila o sankcijama i obzir uzeti prirodu kršenja i veličinu odgovorne tvrtke.

"Teroristi vrbuju, šire propagandu i koordiniraju napade na internetu. Danas smo uspostavili učinkovite mehanizme koji državama članicama omogućuju uklanjanje terorističkog sadržaja u roku od najviše jednog sata širom Europske unije. Čvrsto vjerujem da je ono što smo postigli dobar ishod koji uravnotežuje sigurnost i slobodu govora i izražavanja na internetu, štiti legalni sadržaj i pristup informacijama za svakog građanina EU-a, dok se bori protiv terorizma suradnjom i povjerenjem između država", rekao je izvjestitelj Patryk Jaki (ECR, PL).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:12