ZAKLADA EUROFOUND

Objavljeno veliko europsko izvješće o utjecaju digitalnih tehnologija na radna mjesta

Neki aspekti tehnologija, posebice Internet stvari(IoT), izazivaju zabrinutost da bi se učinak zaposlenika mogao pretjerano nadzirati

Ilustracija

 Rafal Rodzoch/Caia Image/Profimedia

Zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta u Europi Eurofound objavila je izvješće o digitalizaciji koje pokazuje utjecaj digitalnih tehnologija na radnom mjestu.

U izvješću se ističe da, iako digitalne tehnologije mogu donijeti mnoge mogućnosti i pokazalo se da su korisne za radnike i za organizacije, postoji potreba za postavljanjem zaštitnih mjera kako bi se osigurala zaštita podataka i privatnost zaposlenika.

Nove tehnologije kao što su internet stvari, 3D ispis te virtualna i proširena stvarnost mogu pomoći u stavljanju većeg naglaska na upravljačke i analitičke zadatke, smanjiti fizički zahtjevne zadatke, potaknuti nadogradnju vještina i povećati diskreciju pri poslu.

Međutim, neki aspekti ovih tehnologija, posebice Internet stvari(IoT), izazivaju zabrinutost da bi se učinak zaposlenika mogao pretjerano nadzirati, što zahtijeva jače mjere za zaštitu radničkih prava.

Izvješće pokazuje da odluke uprave igraju važnu ulogu u tome kako tehnologije digitalizacije utječu na organizaciju rada i kvalitetu posla.

Strategija digitalizacije s faznim pristupom, temeljena na eksperimentiranju i pilotiranju, poduprta visokom razinom uključenosti zaposlenika u proces inovacije, može pridonijeti pozitivnijim ishodima za radnike i za organizacije, pokazuje analiza Eurofounda.

Socijalni dijalog igra ključnu ulogu u digitalizaciji na radnom mjestu. Naime, na razini tvrtke, pristup digitalizaciji koji zanemaruje sudjelovanje i angažman zaposlenika dovest će do jačanja negativnih učinaka na radne uvjete. U kontekstu tehnoloških promjena, socijalni dijalog također potiče veće prihvaćanje novih tehnologija od strane zaposlenika.

Eurofound ističe praćenje zaposlenika kao područje zbog kojeg je posebno zabrinut, te preporučuje daljnju provedbu i usklađenost s pravilima GDPR-a. Još jedan način za rješavanje potencijalne prijetnje privatnosti mogao bi biti pregovori socijalnih partnera EU-a o kreiranju konkretnog sporazuma o prikupljanju i korištenju osobnih podataka u zapošljavanju.

Europski parlament je početkom godine donio izvještaj u kojem pozivaju na izradu zakona koji bi omogućio radnicima pravo da se 'isključe' nakon završetka radnog vremena, odnosno odmaknu od digitalnih tehnologija.

"Digitalizacija donosi brojne prednosti i koristi za zaposlenike kao što je veća fleksibilnost ili manja razmjena", izjavio je europarlamentarac Alex Agius Saliba (S&D), "Međutim, postoje i zamke digitalizacije. Pritisak da uvijek budemo dostupni sve je veći, radno vrijeme se produljuje i nije nužno pošteno kompenzirano. Granice između poslovnog i privatnog života postale su zamagljene. Ljudski trošak je visok - od neplaćenog prekovremenog rada do iscrpljenosti i izgaranja. Želimo osigurati da se digitalni alati koriste kao sredstvo koje koristi poslodavcima i radnicima, te da se njihovi negativni učinci ublaže."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:53