DIGITALNO DESETLJEĆE

Osnovana stručna skupina za borbu protiv dezinformacija i promicanje digitalne pismenosti u EU

"Kritičko razmišljanje i procjena kvalitete informacija kojima pristupamo na internetu su vještine jednako važne kao čitanje i pisanje"
Mariya Gabriel
 Yves Herman/AFP

Europska komisija pokrenula je stručnu skupinu za borbu protiv dezinformacija i promicanje digitalne pismenosti kroz obrazovanje i osposobljavanje.

Grupa se sastoji od 25 stručnjaka za digitalna pitanja, obrazovanje i kulturu, od kojih su 21 odabrani putem javnog poziva, a četiri člana su predstavnici Vijeća Europe, UNICEF-a, OECD-a i Ureda EU-a za intelektualno vlasništvo.

Misija stručne skupine je izgradnja standardiziranog okvira i praktičnih smjernica za učitelje i nastavnike u Europi u borbi protiv dezinformacija i promicanju digitalne pismenosti.

"U današnje vrijeme kritičko razmišljanje i procjena kvalitete informacija kojima pristupamo na internetu jednako su važne kompetencije kao čitanje i pisanje", izjavila je na predstavljanju skupine povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, "Želimo osnažiti mlade ljude da doprinesu svijetu internetskih diskusija i debata. Da bismo u tome uspjeli, kroz ovu ćemo stručnu skupinu surađivati s učiteljima i odgajateljima kao prava pokretačka snaga promjena u obrazovanju i osposobljavanju."

Kao dio svog plana Digitalnog desetljeća, Komisija je postavila cilj osigurati da do 2030. godine 80% europskog stanovništva ima osnovne digitalne vještine.

Novoosnovana stručna skupina trebala bi potaknuti ostvarivanje Akcijskog plana za digitalno obrazovanje, čiji je cilj ojačati povezivanje i digitalizaciju u zemljama EU te osigurati da svi učenici u školama diljem Europe poboljšaju svoje digitalne sposobnosti.

Komisija također radi na ažuriranju Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacijama, samoregulatornog alata za osiguravanje veće transparentnosti i odgovornosti internetskih platformi. Kodeks su 2018. godine potpisale tri velike platforme – Facebook, Twitter i Google, a ranije ovog mjeseca pridružili su im se još osam novih potencijalnih potpisnika, uključujući Vimeo i Clubhouse.

Europski parlament je u rujnu 2020. osnovao Poseban odbor za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u EU-u, uključujući dezinformacije. Nakon godinu dana rada i održanih nekoliko rasprava sa stručnjacima u relevantnim područjima, europarlamentarci su zaključili da je potrebno uspostaviti bolju transparentnost i pluralizam platformi, potrebno je osigurati više sredstava za borbu protiv hibridnog ratovanja te stvoriti bolju koordinaciju država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26