EPOHALNO OTKRIĆE

Otkrivena najudaljenija zvijezda dosad: Nastala je na samom početku svemira

Iz NASA-e poručuju kako je svjetlost do nas putovala 12,9 milijardi godina, a nastala je kada je svemir bio star tek 7% od njegove aktualne dobi

Zvfijezda Earendel

 Nasa Screenshot/Youtube

Teleskop Hubble je detektirao svjetlost koju je emitirala najudaljenija otkrivena zvijezda do sada, za koju znanstvenici tvrde kako je nastala u prvih milijardu godina nakon nastanka svemira. Astronomi su objasnili kako je otkrivena zvijezda nekoliko milijuna puta sjajnija od našeg Sunca.

Iz NASA-e poručuju kako je svjetlost do nas putovala 12,9 milijardi godina, a nastala je kada je svemir bio star tek 7% od njegove aktualne dobi. Najudaljeniju zvijezdu dosad također je otkrio Hubble, 2018. godine, kada je snimio svjetlost zvijezde iz doba kada je svemir bio na 30% današnje starosti.

Tim na čelu s astronom Brianom Welchom, zvijezdu je nazvao Earendel, što u prijevodu sa staroengleskog znači "jutarnja zvijezda". Kako bi zvijezda bila bolje istražena, prema njoj će se uskoro usmjeriti i moderniji teleskop James Webb, kojim će se pokušati precizno izmjerili njezinu temperaturu i sjaj.

-Proučavanje ove zvijezde bit će prozor u doba svemira s kojim još nismo upoznati. Usporedio bi to s knjigom koju smo počeli čitati od drugog poglavlja, a sada imamo šansu vidjeti što se zapravo dogodilo na početku- zaključio je Welch.

Podsjetimo kako je u lipnju prošle godine Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton službeno je pokrenuo novi svemirski program EU-a vrijedan gotovo 15 milijardi eura.

Radi se o dosad najvećem svemirskom proračunu za EU, za razdoblje 2021. - 2027., koji bi trebao pomoći zadržati Uniju u utrci za osvajanje svemira.

Trenutačno EU ima oko 230 tisuća radnih mjesta u svemirskom sektoru, a Agencija EU-a za svemirski program predviđa da će do 2025. godine broj radnih mjesta u tom sektoru narasti na više od 400 tisuća.

Europski parlament i države članice dogovor o svemirskom programu postigle su u prosincu 2020. godine.

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta bio je zadužen za pregovore i za izvjestitelja je imenovao Massimiliana Salinija (EPP, Italija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:16