STARTUP NATJECANJE

Otvoren je STup! 2022., za nagrade se bore 42 startup tima sa 21 sveučilišta iz 16 zemalja

Za najbolje timove osigurane su brojne nagrade, a pobjednički tim će ponijeti titulu ‘Najbolji sveučilišni startup 2022.‘

Dekan Ekonomskog fakulteta Vinko Muštra na otvorenju međunarodnog sveučilišnog natjecanja startupova STup! 2022.

 Jakov Prkic/Cropix

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu u petak ujutro započelo je treće izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja STup!2022. koje okuplja lokalne i međunarodne startupe, poduzetnike, predstavnike inkubatora, akceleratora i poduzeća te investitora. Na natjecanju će se predstaviti 42 odabrana startup tima koji predstavljaju 21 sveučilište iz 16 zemalja diljem svijeta, ali i investitori i akceleratori s programima namijenjenim mladim inovatorima i startupima.

Natjecanje organizira Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu u suradnji sa Sveučilištem u Splitu te alijansom Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije putem projekta ICT županija.

image

Michael Freer na otvorenju međunarodnog sveučilišnog natjecanja startupova STup! 2022.

Jakov Prkic/Cropix

- Drago mi je da Splitsko-dalmatinska županija sa svim ostalim institucijama koje rade na tome da ovdje stvorimo startup ekosustav, sudjeluje na ovoj manifestaciji koja je od velikog značenja i za našu županiju s obzirom da dolaze naši dragi prijatelji iz SEA-EU alijanse iz cijele Europe – istaknuo je Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

Dodao je kako je Splitsko-dalmatinska županija jedna od prvih institucija koja je krenula sa svojim programom ICT županija, naslonjenim na tri stupa: edukacija, zajednica i poslovne prilike, a odnosi se na IT sektor.

- Svake godine izbacimo 30 junior developera, radimo na edukaciji, umrežavanju svih naših članova, stvaramo poslovne prilike da ljudi mogu doći živjeti i raditi u Splitsko-dalmatinsku županiju, u grad Split. Gdje ćete boljega mjesta za živjeti i raditi nego što je Split i Splitsko-dalmatinska županija? Tako da nas svaki događaj veseli i produbljuje naša nastojanja da ovu županiju pretvorimo u IT županiju, županiju budućnosti - kazao je Stipe Čogelja.

image

Međunarodno sveučilišno natjecanje startupova STup! 2022. otvoreno je danas na Ekonomskom fakultetu

Jakov Prkic/Cropix

Dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, izv.prof.dr.sc.Vinko Muštra izjavio je kako mu je iznimno drago da su kao Ekonomski fakultet u Splitu koji je nedavno proglašen najboljom visokoškolskom ustanovom po poticanju poduzetništva među studentskom populacijom, danas ovdje u mogućnosti organizirati iznimno važan međunarodni skup.

-STup! ima svoju tradiciju, svoju prepoznatljivost, 42 tima iz cijelog tima, iz Malezije, Poljske, svih okolnih država, pogotovo Republike Hrvatske pokazuje koliko su ove stvari bitne, i koliko mi možemo pomoći cijeloj zajednici gradeći bolje odnose. Ekonomski fakultet dakako ovo ne bi mogao napraviti sam bez pomoći svih partnera, od Županije, Grada i niza privatnih subjekta kojima svima moramo se zahvaliti i samo tako nastaviti dalje – izjavio je izv.prof.dr.sc.Vinko Muštra.

I prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić istaknula je veliko zadovoljstvo što ovo poduzetničko natjecanje raste iz godine u godinu i okuplja veliki broj i startup tvrtki iz puno zemalja i vrlo respektabilne investitore.

- Stvarno smo ponosni na naš Ekonomski fakultet i Studentski poduzetnički inkubator koji je važan element našeg poduzetničkog ekosustava koji gradimo. Kao što znate, mi imamo prostor za naš inkubator, ali važnije od toga su ove prilike za naše studente, da se susretnu, da mogu prezentirati ispred respektabilnih stručnjaka svoje poslovne ideje, ali i upoznati druge timove. Vještine koje na taj način stječu i znanje će im biti korisni bez obzira kojim putem krenuli, a mi se nadamo da će što veći broj njih uspjeti razviti svoje poduzetničke ideje i donijeti nove proizvode i usluge na naše i međunarodno tržište te stvoriti novu vrijednost za društvo – kazala je prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić.

image

Andreas Spechtler

Jakov Prkic/Cropix

Andreas Spechtler, vlasnik i direktor akceleratora Silicon Castles jedan je od članova žirija i govornika na STup!2022. konferenciji. Iz Austrije je, ali radi globalno u tehnološkom biznisu.

- Sretan sam što sam opet ovdje u Splitu. Ovo je vrhunski događaj u organizaciji Ekonomskog fakulteta, koji dovodi talente sa svih strana svijeta, očekujem zanimljive prezentacije i nadam se da će najbolji timovi sudjelovati na mojoj akademiji, na "Startup Executive Academy" u Salzburgu u Austriji – kazao je uoči početka natjecanja Andreas Spechtler,

Pitali smo ga što je najvažnije za uspjeh startupa.

- Mislim da su najvažniji elementi za uspješan startup: zanimljiva ideja, koja mora biti konkurentna, važno je imati talentiran tim i proizvod mora biti za globalno tržište. Također mora biti jedinstvena tehnologija koja stvara razlike, donosi nešto novo, donosi proizvod za globalno tržište. U tehnološkom biznisu nema hrvatskog tržišta, nema austrijskog tržišta, samo je globalno tržište. STup! je dobar početak – kazao je Spechtler.

Sveučilišni startupi natjecat će se prema kategorijama u kojima djeluju, a obuhvaćene kategorije su: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

image

Carina Kreidler i Christina Kunz iz Njemačke

Jakov Prkic/Cropix

Tako Carina Kreidler i Christina Kunz sa Sveučilišta u Stuttgartu predstavljaju Ruckmal koji bilo koji stol pretvara u električni stol i visinu prilagođava potrebama korisnika, bilo da sjedi ili stoji.

Studenti s Malte Keith Vanhear i Vlad Kalashnikov predstavljaju Revyl Events, platformu za organiziranje događaja, primjerice u turizmu dok projekt IRIS koji predstavlja Mario Andres Rivera Milanes, doktorand sa Sveučilišta u Cadizu (Španjolska), donosi rješenje za dijagnostiku glaukoma i drugih očnih bolesti koristeći mobilnu aplikaciju i kameru na mobitelu.

image

Mario Andres Rivera Milanes, Vlad Kalashnikov i Keith Vanhear

Jakov Prkic/Cropix

Ideja svakako ne manjka. Za najbolje timove osigurane su brojne nagrade, a pobjednički tim će ponijeti titulu "Najbolji sveučilišni startup 2022.". Ovogodišnje natjecanje održava se u hibridnom izdanju na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Video prijenos samog događaja bit će dostupan na službenoj web stranici.

Dodajmo kako su i kako su na prethodnom natjecanju studentski timovi pokazali svoje ideje o temama koje su na tragu ključnih europskih prioriteta okrenutih zelenoj i digitalnoj tranziciji. Krajem travnja 2021. Europski je parlament odobrio program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije namijenjen digitalnojj transformaciji EU-a, a i drugi programi poput Obzora i razni mehanizmi idu u prilog poticanja startupa i jačanja inovacijskih kapaciteta. Primjerice, Europsko vijeće i Parlament donijeli su lani u svibnju odluku o Strateškom inovacijskom programu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju za razdoblje od 2021. do 2027. pri čemu je istaknuto kako je za uspješnost inovacijskih ekosustava potrebna kombinacija znanja, ulaganja, infrastrukture i talenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:30