KULTURA

Otvoreno savjetovanje o Pravilniku o sufinanciranju projekata u okviru programa Kreativna Europa

Kreativna Europa jedini je program EU-a kojim se isključivo podupiru kulturni i audiovizualni sektori
Ilustracija, Muzej prekinutih veza u Zagrebu
 Denis Lovrovic/AFP

Ministarstvo kulture i medija pokrenulo je e-savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa Europske unije Kreativna Europa - potprogram Kultura. Zainteresirani imaju priliku do 25. studenoga komentirati taj prijedlog.

Kako je navedeno, tim Pravilnikom određuju se kriteriji i postupak prema kojima će Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske sufinancirati projekte pravnih osoba registriranih u Republici Hrvatskoj koji se provode u okviru programa Europske unije Kreativna Europa – potprogram Kultura, a koji su prethodno pozitivno ocijenjeni i odobreni na razini Europske unije u okviru jednog od natječaja navedenog potprograma.

Program Kreativna Europa provodi Europska komisija odnosno Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu.

Prema prijedlogu, sredstvima Ministarstva kulture i medija sufinancirat će se aktivnosti projekata u kojima sudjeluju hrvatski projektni partneri u statusu vodećeg partnera ili projektnih partnera u projektu u sklopu programa Kreativna Europa – potprogram Kultura u jednom od nekoliko programskih natječaja. To su: Europski projekti suradnje (manji, srednji, veliki); Optjecaj europskih književnih djela; Europske platforme za promociju umjetnika u nastajanju; Europske mreže kulturnih i kreativnih organizacija.

O rezultatima hrvatskih projektnih partnera u svim natječajnim kategorijama potprograma Kultura, Desk Kreativne Europe će redovito izvještavati Kulturna vijeća pri Ministarstvu kulture i medija.

U okviru kategorija Europskih projekata suradnje (manji, srednji, veliki) Ministarstvo kulture i medija će sudjelovati s najmanje 20 posto, a najviše 50 posto financijskog učešća hrvatskog projektnog partnera koji u projektu sudjeluje u statusu vodećeg partnera, a što je vidljivo iz ugovora o bespovratnim sredstvima koji vodeći partner u projektu potpisuje s Izvršnom agencijom.

Nadalje, kako je predloženo, u okviru kategorija Europskih projekata suradnje (manji, srednji, veliki) Ministarstvo kulture i medija će sudjelovati s najmanje 20 posto, a najviše 40 posto financijskog učešća hrvatskog projektnog partnera koji u projektu sudjeluje u statusu partnera.

U okviru kategorije Optjecaja europskih književnih djela Ministarstvo kulture i medija će sudjelovati s najmanje 10 posto, a najviše 20 posto financijskog učešća hrvatskog projektnog partnera u projektu dok će u okviru kategorije Europskih platformi za promociju umjetnika u nastajanju sudjelovati s najmanje 40 posto, a najviše 70 posto financijskog učešća hrvatskog projektnog partnera.

U okviru kategorije Europskih platformi za promociju umjetnika u nastajanju Ministarstvo će sudjelovati s najmanje 30 posto, a najviše 60 posto financijskog učešća hrvatskog projektnog partnera koji u projektu sudjeluje u statusu partnera.

U okviru kategorije Europskih mreža Ministarstvo kulture i medija će sufinancirati hrvatskog člana mreže do maksimalnog iznosa od 7.500 kuna godišnje u svrhu putovanja (koje uključuje troškove smještaja, puta i dnevnica) na aktivnosti mreže, predloženo je u Pravilniku.

Zastupnici Europskog parlamenta su u svibnju odobrili najveći proračun ikad za kulturni i kreativni sektor, 2,5 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027.

Kreativna Europa jedini je program EU-a kojim se isključivo podupiru kulturni i audiovizualni sektori. Nakon teškog razdoblja za umjetnike i cijeli sektor zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije, Parlament i Vijeće u prosincu 2020. postigli su dogovor o proračunu od 2,5 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. godine.

Kako bi se u obzir uzele specifičnosti različitih sektora i bolje odgovorilo na njihove potrebe, Kreativna Europa podijeljena je u tri različita potprograma.

Potprogram Kultura usmjeren je na umrežavanje, transnacionalnu i multidisciplinarnu suradnju u kulturnim i kreativnim sektorima te izgradnju snažnijeg europskog identiteta i vrijednosti s posebnim naglaskom na glazbenom sektoru, kako su ispregovarali zastupnici u Europskom parlamentu.

Potprogram MEDIA posvećen je poticanju prekogranične suradnje, mobilnosti i inovacija, povećanju vidljivosti europskih audiovizualnih djela u novom okruženju i načinima kako ih učiniti privlačnim različitoj publici, posebno mladima.

Međusektorski potprogram usmjeren je na poticanje inovacija, podupiranje međusektorskih projekata, razmjenu najboljih praksi i rješavanje zajedničkih izazova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:32