Injekcija od 7,6 milijardi eura

Parlament se dogovorio s Vijećem EU oko Digitalne Europe

Novi europski program približit će nove tehnologije malim i srednjim poduzetnicima, ističe zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za DEP Valter Flego
 -/Wavebreak/Profimedia

Novi europski program, Digitalne Europe (DEP), težak 7,6 milijardi eura cilja približiti superračunala, umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost malim i srednjim poduzetnicima te državnim službama kojima bi ona najbolje mogla koristiti.

Europski parlament i Europsko vijeće 14. su veljače dogovorili su se da će Europska unija naširoko koristiti digitalne tehnologije poput umjetne inteligencije, superračunala i podatkovnih platformi.

Program DEP, koji će se provoditi od 2021. do 2027. godine, težak je 7,6 milijardi eura, a njime će se financirati ekspanzija kapaciteta europskih superračunala i mogućnosti obrade podataka.

DEP-om će se superračunala učiniti pristupačnijima za korisnike iz sektora zdravstva, zaštite okoliša, sigurnosnosti te industrijske proizvodnje, a pogotovo za male i srednje poduzetnike. U ovaj segment DEP-a uložit će se 2,2 milijarde eura.

Valter Flego, zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za DEP očekuje veliki učinak tog programa na terenu.

- Uvjeren sam da ćemo pomoću dogovora koji smo postigli oko DEP-a ostvariti jedan od glavnih prioriteta Unije u aktualnom desetljeću, a to je osiguravanje dostupnost digitalnih tehnologija za novu generaciju - kaže Flego.

Dodaje da će DEP ojačati i podržati testiranje umjetne inteligencije, kao i razvoj novih proizvoda i usluga u zdravstvu i prometu. Ujedno, da će potaknuti članice Unije da surađuju na stvaranju jedinstvenog europskog podatkovnog prostora. Za taj segment odvojit će se dvije milijarde eura.

Ulaganje u kibernetičku sigurnost, osnaživanje koordinacije između država članica, povećavanje europskih mogućnosti te podržavanje upotrebe tehnologije kibernetičke sigurnosti, infrastrukture i kompetencije u svim ekonomskim sektorima kroz inicijative poput Europskog centra za kompetencije u kibernetičkoj sigurnosti i pripadajuće mreže iznosit će 1,6 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:16