SOLIDARNOST EU

Parlament traži ukidanje patenata za cjepiva protiv bolesti COVID-19 kako bi se cijepljenje ubrzalo

Da bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine.
 Manolis Lagoutaris/AFP

Europski parlament zahtijeva ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv bolesti COVID-19, sve kako bi se ubrzalo cijepljenje na globalnoj razini.

U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Parlament predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s bolešću COVID-19 te rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime.

Eurozastupnici su naglasili kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja), te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Ujedno s ciljem uklanjanja problema u proizvodnji, Parlament poziva EU da „žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti.”
Zastupnici ističu da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također „odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina”.

Da bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijskim zemljama, a samo 0,3 posto doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU, ističu europarlamentarci, treba podupirati proizvodnju u Africi.

Parlament potiče ulaganja u u još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima, a to je mehanizam za globalni pristup cjepivima COVAX.

Također, Parlament ukazuje na potrebu transparentnosti i traži da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače.

Istarski zastupnik Valter Flego jedan je od 355 zastupnika koji su glasali za ukidanje patentata na cjepivo, čime je glasovao drugačije od stava svoje političke grupacije – Renew Europe. Ovo je bilo, kako navode iz njegovog ureda, jedno od najneizvjesnijih glasovanja mandata.

- Naš cilj ukidanja patenata za cjepiva protiv Covida -19 preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja. Pod pretpostavkom da se ljudi žele cijepiti, postojećim bi proizvodnim pogonima trebalo dvije do tri godine da opskrbe cijelo svjetsko stanovništvo dovoljnim količinama cjepiva - istaknuo je Flego dodajući kako je zbog toga podržao ukidanje patenata za cjepiva.

-Smatram da EU tako pokazuje istinsku solidarnost, a ne trebam naglašavati koliko je solidarnost potrebna u vrijeme pandemije. Moramo ubrzati cijepljenje na globalnoj razini, sustavno pomagati zemljama u razvoju i povećati proizvodne kapacitete u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. Nije vrijeme da pričamo o profitu farmaceutskih tvrtki, već o maksimalnoj mogućoj proizvodnji cjepiva. Svjestan sam važnosti intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog rasta u normalnim okolnostima, međutim danas to jednostavno moramo staviti po strani - istaknuo je Flego.

Dodaje kako se jedino istinskom globalnom suradnjom može konačno pobijediti ovu pandemiju.
-Moramo osigurati pristup cjepivima ne samo Europljanima, već svima. Željeno ćemo procjepljivanje dostići najprije bržom i većom proizvodnjom, a zatim pravednom raspodjelom cjepiva - zaključio je Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:14