TRIJALOG

Parlament želi osigurati bolju zaštitu potrošača, kao i dobru ravnotežu za mala i srednja poduzeća

Europski parlament ima priliku postaviti ‘zlatne standarde‘ za sigurniji online svijet, kazala je Anna Cavazzini

Anna Cavazzini

 Jan Woitas/Dpa-zentralbild/Dpa Picture-alliance Via Afp

Izvjestitelji Europskog parlamenta za novi paket zakona o digitalnim uslugama ukratko su predstavili što se do sada događalo na sastancima Komisije, Vijeća i Parlamenta.

Christel Schaldemose, izvjestiteljica za Akt o digitalnim uslugama (DSA), rekla je da su na prvom trijalogu, 31. siječnja, razgovarali o različitim temama koje su prioritetne institucijama. Dala je do znanja pregovaračima iz Komisije i Vijeća da Parlament ima dva prioriteta – žele osigurati skupinu amandmana za bolju zaštitu potrošača i korisnika, kao i dobru ravnotežu za mala i srednja poduzeća, u odnosu na mjere kojih će se morati pridržavati velike online platforme.

"Sljedeći trijalog je 15. veljače u Strasbourgu i nadam se da ćemo tada krenuti u prave pregovore. Spremni smo brzo završiti ove pregovore, ali ne na uštrb kvalitete. Prioritizirat ćemo kvalitetu legislative prije brzine donošenja zakona", kazala je Schaldemose (S&D) tijekom sjednice Odbora EP za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).

Izvjestitelj za Akt o digitalnim tržištima (DMA) Andreas Schwab rekao je da prva dva sastanka u okviru trijaloga nisu polučila značajne rezultate, ali da će Parlament ostati pri svojoj poziciji u daljnjim pregovorima. Zakonodavci su raspravljali o obvezama za nadzornike pristupa, posebice u pogledu interoperabilnosti, o pitanjima kazni za velike online platforme te o akvizicijama.

"Što se tiče onoga što nam je do danas ponudilo predsjedništvo Vijeća EU, mislimo da to ne odgovara našim očekivanjima. No, također mislim da u ovoj fazi ne bismo trebali biti previše optimistični jer je pred nama još puno posla. Nastavit ćemo rasprave s Vijećem, ali napominjem da ćemo ostati pri svojem stajalištu", rekao je odboru EP-a zastupnik Schwab (EPP).

Predsjednica odbora IMCO Anna Cavazzini podsjetila je da se Europski parlament nalazi u jedinstvenoj prilici da postavi "zlatne standarde" za sigurniji online svijet i pravednije digitalno tržište.

Pritisak na pregovarače da dovrše sporazum do kraja 2022. raste. U međuvremenu se pojavile glasine da Schwab u pregovorima s francuskim predsjedništvom pokušava povezati pregovore o DMA-u s pregovorima o DSA-u. Predsjedništvo Vijeća EU-a nalazi se pod dodatnim pritiskom da postigne dogovor što prije, kako bi pokušao iskoristiti donošenje zakona o DMA i DSA za prikupljanje političkih bodova uoči francuskih predsjedničkih izbora u travnju.

Podsjetimo, Parlament je donio svoje stajalište o DSA u siječnju ove godine. Europarlamentarci su u zadnji tren usvojili nekoliko važnih amandmana. Najvažniji od njih tiču se zabrane prikupljanje podataka maloljetnika u svrhu ciljanog oglašavanja i zabrane korištenja osjetljivih osobnih podataka za praćenje (kao što su seksualna orijentacija, vjerska ili politička uvjerenja). Parlament je također velikom većinom usvojio pravila kojima se osigurava da korisnici imaju mogućnost jednostavno odbiti dati pristanak za platforme koje obrađuju njihove osobne podatke te je usvojena zabrana "tamnih obrazaca".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:55