ODLUKA BEZ PRESEDANA

Pionirska direktiva: Europska komisija predložila način borbe protiv SLAPP tužbi

Riječ je o neutemeljenim i zlonamjernim tužbama čiji je cilj ušutkati novinare, nevladine organizacija i civilno društvo da ukazuju na nepravilnosti štetne po javni interes

 Vera Jourova u Bruxellesu govori o slobodi medija

 Kenzo Tribouillard/Afp/Profimedia

Europska komisija predložila je direktivu koja će sudovima i žrtvama pomoći u borbi protiv strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja, poznatih po akronimu SLAPP.

Riječ je o neutemeljenim i zlonamjernim tužbama čiji je cilj ušutkati novinare, nevladine organizacija i civilno društvo da ukazuju na nepravilnosti štetne po javni interes. Takve tužbe pokreću moćnici koji žele optereti svoje kritičare troškom pravne obrane, sve dok ne odustanu od kritike ili protivljenja.

"Donijeli smo odluku bez presedana. Ovo je prvi put da predlažemo zakon za jačanje prava i zaštitu novinara i branitelja ljudskih prava", izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová, "Bogatstvo i moć u demokraciji ne može nikome dati prednost pred istinom. S ovim mjerama pomažemo zaštitu onih koji riskiraju i govore kada je u pitanju javni interes. Primjerice, kada izvještavaju o pranju novca i korupciji, okolišnim i klimatskim pitanjima i drugim temama koja su nam svima važne".

Jourová je rekla da je za nju donošenje ove direktive "veliko olakšanje", jer je dala obećanje obitelji Daphne Caruane Galizije da će usvojiti ova pravila. Daphne Caruane Galizia, ubijena malteška novinarka, u trenutku smrti imala je više od 40 SLAPP tužbi koji su se protiv nje vodili.

Predložena direktiva trebala bi osigurati sudovima i žrtvama SLAPP tužbi odgovarajuće alate za borbu protiv takvih tužbi. Odredbe direktive primjenjivat će se u građanskim predmetima koje imaju prekogranične implikacije.

Te odredbe trebale bi pomoći novinarima i organizacijama za obranu temeljnih i drugih prava, poput ženskih i LGBTIQ prava, klimatskih i okolišnih prava, prava na rad i vjerske slobode.

Prema prijedlogu direktive, sudovi će moći donositi odluke u ranoj fazi u slučajevima očito neutemeljenih tužbi. U takvim slučajevima, podnositelj tužbe morat će dokazivati da tužba nije neutemeljena, a ne tužena osoba ili organizacija.

Sve troškove postupka, uključujući i troškove za obranu tužene strane također će snositi podnositelj tužbe, a žrtve će imati pravo na punu nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.

Sudovi će moći izricati preventivne kazne kako bi se spriječili oni koji opetovano podnose neutemeljene tužbe.

Prema prijedlogu direktive, države članice EU-a ne bi trebale priznavati presude iz zemalja nečlanica protiv osoba koje imaju prebivalište u Uniji u slučajevima kada su te presude očito neutemeljene. Žrtve takvih presuda moći će tražiti nadoknadu troškova u državi članici EU-a u kojoj živi. Također, države članice bi trebale osigurati da odredbe o kleveti, na temelju kojih se najčešće podnose SLAPP tužbe, ne utječu na slobodu izražavanja i na postojanje otvorenog, slobodnog i pluralnog medijskog okruženja.

Prije nego se ova pionirska direktiva počne primjenjivati, Europski parlament i Vijeće se trebaju dogovoriti o njezinom konačnom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43