TEHNOLOŠKI BUM

Podatkovna rješenja i automatizacija poduzeća pokretači su rasta potrošnje na informatičku tehnologiju

Do porasta će doći zahvaljujući nizu novih tvrtki koje isporučuju infrastrukturu, alate i aplikacije

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Prema novom izvješću koje je objavio Activate Consulting, globalna potrošnja na informatičku tehnologiju do 2025. će porasti na 2500 milijardi dolara.

Jedan od glavnih pokretača ovog tehnološkog buma bit će podatkovna rješenja i automatizacija poduzeća.

Globalna potrošnja na informatičke tehnologije 2021. godine iznosila je nešto više od 2000 milijardi dolara.

Do porasta će doći zahvaljujući nizu novih tvrtki koje isporučuju infrastrukturu, alate i aplikacije koje će omogućiti poduzećima da rade i stvaraju inovacije kao da su i same velike tehnološke tvrtke.

Poduzeća i potrošači mogu očekivati ubrzani razvoj korisničkog iskustva, bolja (brža, manje birokratska) iskustva zaposlenika, poboljšanu inteligenciju i donošenje odluka, te poboljšanu operativnu i financijsku učinkovitost kao rezultat toga.

Konkretno, samovozeći automobili, automatizacija i pametne kućne, prepoznavanje glasa, AR/VR i gaming omogućit će bolja iskustva krajnjih korisnika, dok će poduzeća postati produktivnija u svojoj marketinškoj učinkovitosti, upravljanju IT uslugama, planiranju i predviđanju.

Predvodnici sljedeće ere inovacija su data-driven startupovi koji su usredotočeni na iskorištavanje podataka i informacija, poboljšanje iskustva krajnjeg korisnika i poboljšanje pohrane i povezivanja. Sve to trebalo bi potaknuti B2B i B2C iskustva u budućnosti, naglašava analiza.

Više od 80 posto tvrtki-predvodnica nalazi se u SAD-u, od čega je polovica na području San Francisca, a njihov brzi rast povezan je s fondovima rizičnog kapitala.

"Očekujemo nastavak rasta ovih tvrtki i nastanak drugih tvrtki koje će biti glavna pokretačka snaga za tehnološki sektor u nadolazećim godinama. Svaki tjedan novi igrači najavljuju nove runde financiranja u stotinama milijuna dolara", ističe Active Consulting.

Active Consulting je, inače američka kompanija koja redovito objavljuje analize IT industrije, potrošačke trendove i ekonomske prognoze.

Kako bi sljedeća generacija tvrtki dosegla svoj puni potencijal, izvješće pokazuje da se moraju usmjeriti na tri specifična područja - strategija i transformacija, odlazak na tržište te prodajni i marketinški pristup.

Spomenimo još kako je Europski parlament u travnju ove godine donio rezoluciju o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u kojem je naglasio važnost uklanjanja prepreka funkcioniranju jedinstvenog digitalnog tržišta i poboljšanju upotrebe umjetne inteligencije za europske potrošače. Zastupnici Europskog parlamenta napominju da u Europi znatno nedostaje rizičnog i početnog kapitala, kao i financiranja iz privatnog vlasničkog kapitala, u usporedbi s ostalim tržištima te smatraju da zbog toga europski startupovi često rastu na tržištima trećih zemalja umjesto da se šire u EU. Eurozastupnici pozivaju Komisiju i države članice da predlože sveobuhvatan europski pristup za proširenje izvora kapitala za tehnološka ulaganja u EU-u, uključujući inicijative čelnika europskog privatnog sektora za potporu ulaganjima poslovnih anđela, kao i za jamčenje olakšavanja dostupnosti rizičnog i početnog kapitala za europska poduzeća i novoosnovana poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:11