STROGA OGRANIČENJA

Posljedice novog lockdowna; kineske tvrtke mogle bi imati velikih problema s nabavom čipova

Pojedini južnokorejski analitičari tvrde da su čipovi proizvedeni u Samsungovoj tvornici u Xian uglavnom namijenjeni kineskom tržištu

Ilustracija

 Mick Ryan/Imagesource/Profimedia

Zbog novih strogih ograničenja koja su uvedena u kineskom gradu Xianu, moglo bi doći do problema u proizvodnji čipova.

Vodeći proizvođači memorijskih čipova Samsung Electronics i Micron Technology upozorili su na činjenicu da će lockdown u Xianu pojačati pritisak na globalne nabavne lance i opteretiti proizvođače koji se suočavaju s naglim rastom troškova transporta i cijena sirovina, uključujući poluvodiče.

Kineske su vlasti 23. prosinca ograničile ulazak i izlazak iz Xiana radi obuzdavanja širenja virusa, a stručnjaci upozoravaju kako bi ograničenja mogla izazvati kašnjenja u opskrbi DRAM memorijskim čipovima koji se naširoko koriste u podatkovnim centrima.

Kineski mediji tvrde kako Samsungova tvornica u Xianu još uvijek radi normalno, a kompanija za analizu podataka TrendForce je također potvrdila da tvornica radi bez značajnih prekida i da se opskrba sirovinama čini dovoljnom, ali i da može doći do blagog pada proizvodnje ako se pandemija ne stavi pod kontrolu.

Ranije ovog tjedna Samsung je objavio da će privremeno "prilagoditi" rad u tvornicama NAND flash memorijskih čipova u Xianu.

Samsung u Xianu ima dvije proizvodne linije za izradu naprednih NAND flash čipova koji čine 42,5 posto njegovog i 15,3 posto globalnog proizvodnog kapaciteta.

Pojedini južnokorejski analitičari pak tvrde da su čipovi proizvedeni u Samsungovoj tvornici u Xian uglavnom namijenjeni kineskom tržištu s ograničenim isporukama u inozemstvo.

Dodajmo još kako je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen u govoru o stanju Unije najavila skorašnji zakon o čipovima, koji bi EU trebao osigurati mjestu u globalnoj tehnološkoj utrci.

Komisija bi prijedlog o zakonu o čipovima trebala objaviti u prvoj polovici 2022. godine. Za sada je poznato da je cilj tog zakona osigurati europsku opskrbu mikročipovima i potaknuti inovacije, kao odgovor na izazove s kojima se Europa susreće u nekim sektorima zbog velike ovisnosti o dobavljačima koji nisu iz EU.

Zakon se nadovezuje na Europski savez za procesore i poluvodičke tehnologije koji je pokrenut u srpnju 2021. i ima za cilj "prepoznati trenutne nedostatke u proizvodnji mikročipova i tehnološki razvoj koji je potreban da bi tvrtke napredovale, bez obzira na njihovu veličinu".

Komisija je također dala nagovijestiti da će poseban dio u zakonu biti fokusiran na osiguravanje "sigurnosti opskrbe" čipovima. Riječ je o sličnoj strategiji koju je EU primijenila na cjepiva protiv koronavirusa kad je zabranila izvoz određenih cjepiva kako bi osigurala sebi dovoljno zaliha.

Europski parlament ističe kako bi se Komisija trebala pozabaviti prije svega industrijskom strategijom. Europarlamentarci su u rezoluciji usvojenoj 25. studenog pozvali Komisiju da revidira prijedlog nove industrijske strategije iz ožujka 2020. te da pomogne poduzećima u prevladavanju posljedica koronakrize i suočavanju s digitalnom i ekološkom tranzicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37