RODNA RAVNOPRAVNOST

Povećanje sudjelovanja i zastupljenosti žena u svim sektorima ključno je za održivi napredak i gospodarski rast

Zastupnici smatraju da bi Parlament i klubovi zastupnika trebali udružiti snage radi poboljšanja rodne ravnopravnosti i borbe protiv antifeminističkih i antirodnih pokreta,

Željana Zovko

 Sasa Buric/Cropix

Zastupnici u Europskom parlamentu ovog su tjedna raspravljali i glasovali o nekoliko važnih rezolucija koje se tiču rodne ravnopravnosti.

Godišnje izvješće za 2020. za rodno osviještenu politiku u Europskom parlamentu poziva na sastavljanje sveobuhvatnih rodnih statistika i provođenje rodno osviještene izrade proračuna. Također, zastupnici smatraju da bi Parlament i klubovi zastupnika trebali udružiti snage radi poboljšanja rodne ravnopravnosti i borbe protiv antifeminističkih i antirodnih pokreta, koji su također uvijek antidemokratski, kako u Europi, tako i diljem svijeta.

Europarlamentarac Predrag Fred Matić naglasio je da Europski parlament ne može biti zadovoljan trenutnom situacijom te pozvao na rodno osviještenu izradu proračuna.

"Ne možemo stajati ovdje iz mjeseca u mjesec i osuđivati nasilje nad ženama, galamiti zbog manjka pristupa procesima odlučivanja ili se ljutiti zbog nedostatka mehanizma suzbijanja rodnog jaza u plaćama, a da nismo, kao jedan od osnovnih preduvjeta osigurali sredstva da se sve to promijeni“, rekao je Matić, dodavši da je „nevjerojatno“ da zahtjev FEMM odbora da u svakom nacionalnom planu za oporavak mora biti poglavlje o rodnoj ravnopravnosti,nije ispunjen.

„Nema oporavka društva, ekonomije i europske zajednice bez potpune implementacije načela rodne ravnopravnosti. Dokle god se pola našeg društva smatra drugotnim, nema nama europske budućnosti“, dodao je Matić.

Izvješće o Akcijskom planu EU-a za ravnopravnost spolova (GAP III) poziva EU da izradi jasne i konkretne smjernice za rodnu ravnopravnost i utvrdi obvezujuće ciljeve za sve aktere EU-a koji provode GAP III te poziva šest država članica koje još nisu ratificirale i provele Istanbulsku konvenciju da to učine u najkraćem mogućem roku.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko istaknula je kako je povećanje sudjelovanja i zastupljenosti žena u svim sektorima ključno za održivi napredak i gospodarski rast.

„Za stolom su nam potrebne jake i samouvjerene žene koje će donositi odluke. To je ključno za prevladavanje aktualnih izazova i omogućavanje ravnopravnog i smislenog sudjelovanja žena i muškaraca“, naglasila je Zovko, dodavši da je važno riješiti problem strukturnih nejednakosti i smanjiti diskriminaciju u plaćama.

Također, ovog je tjedna Kolegij povjerenika usvojio prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Parlament to traži već duže vrijeme, uključujući nedavno u izvješću o identificiranju rodno uvjetovanog nasilja kao novog područja kriminala. U ovom izvješću, Parlament je pozvao Komisiju da predloži sveobuhvatnu Direktivu o rodno uvjetovanom nasilju kojom se provode standardi Istanbulske konvencije i drugih međunarodnih standarda.

„Svim srcem pozdravljamo ovaj prijeko potreban prijedlog. Jasno je da je utjecaj krize covid-19 rezultirao dramatičnim porastom rodno uvjetovanog nasilja, posebno intimnog partnernskog nasilja. Ovaj je instrument sada potrebniji nego ikad“, kazao je predsjednik odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova (FEMM) Robert Biedroń.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:28