EUROPSKI PARLAMENT

Pravila EU o socijalnoj sigurnosti trebala bi pomoći radnicima koji su se preselili u drugu državu

Dogovorena su i pravednija i jasnija pravila o socijalnim naknadama za nezaposlene mobilne radnike unutar Unije

Ilustracija

 Julian Cartwright/Alamy/Alamy/Profimedia

Nova pravila o socijalnoj sigurnosti koja je Europski parlament usvojio ovog tjedna mogla bi pomoći svim onim radnicima koji su se zbog posla preselili u drugu zemlju EU-a.

Radi se o moderniziranim pravilima za koordinaciju nacionalnih sustava socijalne sigurnosti koja se usredotočuju na olakšavanje mobilnosti radne snage unutar EU-a, istovremeno štiteći socijalna prava radnika u prekograničnim situacijama.

Prema dogovoru slovenskog predsjedništva i odbora Europskog parlamenta za zapošljavanje, države članice trebat će surađivati koristeći sustav obavješćivanja kako bi zajamčili da radnici imaju socijalnu sigurnost.

Poslodavci bi trebali imati mogućnost pristupa informacijama i ispunjavanja relevantnih dokumenata online. Za sve takve postupke poduzeća u EU trebat će koristiti jedinstveni digitalni pristupnik kao i elektroničku razmjenu informacija o socijalnom osiguranju.

Dogovorena su i pravednija i jasnija pravila o socijalnim naknadama za nezaposlene mobilne radnike unutar Unije.

"Dali smo sve od sebe da postignemo bolju socijalnu zaštitu za mobilne radnike, istovremeno zatvarajući rupe u zakonu i sprječavajući zlostavljanje i društveni damping", izjavila je izvjestiteljica Gabriele Bischoff (S&D), "Ovaj privremeni kompromis poboljšava socijalna prava mobilnih radnika, a istovremeno pojednostavljuje postupke. Slobodno kretanje radnika važno je temeljno pravo. Ali to zahtijeva poštena pravila. Danas smo pridonijeli postizanju napretka na temelju teškog, ali bitnog kompromisa. Time se značajno poboljšava trenutna regulativa."

Trenutna načela koordinacije sustava socijalne sigurnosti znače da se prilikom dodjele naknada uzimaju u obzir prijašnja razdoblja osiguranja, rad ili boravak u drugim zemljama. Također, novčana naknada iz jedne zemlje mogu se isplaćivati u cijeloj EU, a strani državljani imaju ista prava i obveze kao i državljani EU-a, čime se poštuje načelo jednakog tretmana ili nediskriminacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:05