rezolucija

Pravo na isključenje dolazi, ali ne tako brzo

Nećete morati odgovarati na mailove i pozive izvan radnog vremena, ali tek od 2024. ili 2025., i to ako tako odluči Europska komisija
 Peopleimages

Radnici u Europskoj uniji u budućnosti će biti zakonom zaštićeni kad ne odgovore na telefonske pozive i poslovne e-mailove izvan radnog vremena. Europski parlament donio je rezoluciju 2019/2181(INL) po kojoj radnici imaju pravo digitalno se "isključiti" nakon završetka radnog vremena i to bez ikakvih posljedica po svoje radno mjesto i buduću karijeru.

Osim toga, traži se utvrđivanje minimalnih uvjeta za rad na daljinu, jer je tijekom pandemije broj radnika u Uniji koji rade od kuće porastao za gotovo 30 posto. U Hrvatskoj su nedavno objavljeni podaci Eurostata ukazali da više od 30 posto zaposlenika radi od kuće. Povrh toga, Parlament traži i definiranje jasnijeg radnog vremena i razdoblja odmora.

Parlamentarni zastupnici upozorili su na činjenicu da upotreba sveprisutnih digitalnih uređaja dovodi do kulture "stalne uključenosti" i može dovesti do ozbiljnih mentalnih problema poput "izgaranja od posla", depresije i anksioznosti.

Iako zakon zvuči kao odlična vijest, mala je vjerojatnost da će tako skoro biti usvojen. Propise, naime, donosi Europska komisija, a u prijedlogu zakona uvršten je i amandman koji odgađa donošenje direktive za tri godine. Znači, da Komisija danas takav propis donese - stupio bi na snagu najranije 2024. ili izvjesnije 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:47