STEMfemme

Predstavljen program prakse namijenjen studenticama završnih godina STEM studija

Studentice će uz plaćenu praksu dobiti i stručnu edukaciju te će se moći, bez prethodnih provjera, prijaviti za A1 Start pripravnički program

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Povodom Međunarodnog dana žena, A1 Hrvatska predstavila je program prakse STEMfemme namijenjen studenticama završnih godina STEM fakulteta.

Apsolventice FER-a, FESB-a, FERIT-a, TVZ-a, FOI-a, FPZ-a i matematičkog odsjeka PMF-a dobit će priliku tijekom tri mjeseca stjecati iskustvo u A1 Hrvatska i raditi na konkretnim projektima uz primjenu najnovijih tehnologija i podršku mentorice.

Iskustvo će stjecati u radu s alatima i programskim jezicima poput Power BI, SQL-a, naprednog Excela, Python-a i R-a, a upoznat će se s data analitikom te raditi u međunarodnom okruženju.

Studentice će uz plaćenu praksu dobiti i stručnu edukaciju te će se moći, bez prethodnih provjera, prijaviti za A1 Start pripravnički program kroz koji im se nudi prilika i dužeg ostanka u kompaniji, naglašavaju iz A1 u priopćenju.

Prijave su otvorene do 16. ožujka. Program počinje 18. travnja i traje ukupno tri mjeseca.

Inače, kako naglašavaju u A1 kompaniji je zaposleno 44 posto žena i 56 posto muškaraca, a na menadžerskim pozicijama je omjer 37:63 posto u korist muškaraca. Isto tako, 80 posto žena radi na poslovima napredne analitike, 71 posto žena u kompaniji bavi se naprednim business analizama i IT arhitekturom, a također se nalaze i na vodećim menadžerskim pozicijama unutar tehničkog sektora poput data science područja, ICT infrastrukture te upravljanja mrežom i IT uslugama.

Dodajmo još kako od gotovo 15 milijuna znanstvenika i inženjera u EU-u, 41 posto čine žene. Međutim, žene i dalje zarađuju manje - u EU prosječno zarađuju 16 posto manje nego muškarci.

"Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet itekako nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno", naglasila je zastupnica Europskog parlamenta Željana Zovko na nedavno održanom okruglom stolu o ženama u poslovnom svijetu i politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:36