EUROPSKA KOMISIJA

Predstavljena ALMA, ‘projekt koji će promijeniti živote mladih u nepovoljnom položaju‘

Europski parlament se izborio da se Erasmus+ u proračunu za 2022. godinu poveća za 35 milijuna eura i tako ukupno iznosi 3,5 milijardi eura

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Nakon što je 2022. godinu proglasila europskom godinom mladih, Europska komisija predstavila je niz projekata koja bi trebala mladim osobama pružiti konkretne prilike za zapošljavanje, obrazovanje i sudjelovanje u društvu.

Uz Erasmus+ s proračunom od 28 milijardi eura i Europske snage solidarnosti s proračunom od milijardu eura za razdoblje od 2021. do 2027., nove prilike trebale bi donijeti i programi Garancija za mlade i Inicijativa za zapošljavanje mladih. Europski parlament se izborio da se Erasmus+ u proračunu za 2022. godinu poveća za 35 milijuna eura i tako ukupno iznosi 3,5 milijardi eura.

Posebno bi zanimljiv mogao biti novi program Alma, prekogranični program mobilnosti koji se predstavlja kao 'projekt koji će promijeniti živote mladih u nepovoljnom položaju koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih'.

Alma (akronim za stremiti, učiti, svladati, ostvariti) novi je program Europske komisije koji je još uvijek u povojima.

Naime, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila je prijedlog u svom govoru o stanju Unije, a sada je zadaća na generalnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost da pripremi program.

U suštini, ALMA bi trebala pomoći mladim osoba, pripadnicima tzv. NEET generacije (oni koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja i nisu u sustavu obrazovanja odraslih) da pronađu posao.

Eurostatovi podaci pokazuju da je od srpnja 2021. 2,8 milijuna ljudi mlađih od 25 godina bilo je nezaposleno diljem EU-a, od čega ukupno 2,3 milijuna dolazi iz eurozone.

Inicijativa je osmišljena kao kombinacija potpore mladima za obrazovanje, strukovno osposobljavanje ili zapošljavanje u njihovoj zemlji i stručne radne prakse u drugoj zemlji Europeske unije. Cilj je da se osobe, nakon što prođu obuku u trajanju od dva do šest mjeseci, na kraju vrate u svoju zemlju, integriraju u društvo i pronađu posao.

Inicijativa je usmjerena na mlade osobe koje teško pronalaze zaposlenje, dugotrajno su nezaposlene, nemaju dovoljnu razinu školovanja ili strukovnih vještina, migrantskog su podrijetla ili su osobe s invaliditetom.

ALMA će se provoditi u okviru europskog socijalnog fonda plus (ESF+) s procijenjenim proračunom od 15 milijuna eura za prvu godinu.

Kako saznajemo iz Bruxellesa, ustvari se ne radi o novom programu. Naime, već je postojao projekt koji je bio usmjeren upravo za mlade koji se nalaze u nepovoljnom položaju i Komisija ga je financirala od 2008. do 2013. godine. Kad ga je 2013. godine Komisija prestala financirati, devet država članica nastavile su ga provoditi.

Tih devet država, među kojima su Slovenija, Češka, Njemačka i Španjolska, tražile su od Komisije da se ponovno uključi i smanji troškove posredovanja između država članica. Ponovno uključivanje Komisije u projekt značilo bi smanjenje administrativnog opterećenja za države članice.

Međutim, program koji još uvijek nije ugledao svjetlo dana već je naišao na kritike. European Youth Forum i European Trade Union upozorili su da će mladi uključeni u ovaj program poslužiti kao besplatna radna snaga.

Europski forum mladih uputio je apel Komisiji: "Alma mora osigurati jednake mogućnosti za mlade na tržištu rada i isključiti bilo kakvu vrstu neplaćenog rada".

Međutim, kako su nam odgovorili u Komisiji, ne misle mijenjati uvjete u programu jer je 'obuka ionako dosta skup projekt' nego će ostaviti na kompanijama izbor hoće li osobi koja dolazi kod njih raditi u sklopu ovog programa isplatiti plaću.

U Komisiji su nam jasno poručili da oni koji sudjeluju u programu neće dobivati plaću, ali će im biti pokriven smještaj, putovanje i hrana, a dobivat će i maleni džeparac.

Program Alma trebao bi trajati do 2027. godine, a prvi poziv mogao bi biti raspisan krajem 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37