E-UPRAVA

Predstavljene usluge u sklopu projekta Sustav e-Pristojbe vrijednog 50,5 milijuna kuna

"Projekt je ostvario svoje ciljeve, postignuti su preduvjeti za ujednačavanje komunikacije i metoda naplate usluga, veliki dio usluga uključen je u sustav, a preostalima je ucrtan put"
Državni tajnik Bernard Gršić, Andrea Kajtaz FINA, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin
 Dino Spaiclumen Art

U Osijeku su predstavljene tri nove usluge koje su implementirane na platformu e-Građani u sklopu projekta Sustav e-Pristojbe.

Implementacijom sustava e-Pristojbe omogućava se plaćanje pristojbi kreditnom/debitnom karticom na šalteru županijskih i matičnih uprava, a kako bi se procesi plaćanja maksimalno ubrzali te zaštitilo zdravlje stanovnika, usluga se može platiti i online unutar e-usluge u sustavu e-Građani.

Ovakav način rada pojednostavljuje i ubrzava birokratske procese te smanjuje vrijeme čekanja u redovima.

Usluga e-Prijava vjenčanja omogućava prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku i u službenoj prostoriji. Putem platforme e-Građani moguće je rezervirati termin (datum i vrijeme) kao i lokaciju (u službenim prostorijama) održavanja vjenčanja, a potom platiti upravne pristojbe, kao i kreirati naloge za njihovo plaćanje, putem e-Pristojbe.

e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole omogućava podnošenje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole ili izdavanje vozačke dozvole s dostavom. Za prvu vozačku to je moguće učiniti na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu ili kao zamjenu vozačke dozvole, osim ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena. Plaćanje troškova izdavanja i dostave, odnosno kreiranje naloga za plaćanje, omogućeno je u sustavu e-Pristojbe.

Uslugom e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice omogućeno je podnošenje zahtjeva za izdavanje ePutovnice ili izdavanje ePutovnice s dostavom, i to za prvo izdavanje ePutovnice, kao zamjenu postojeće putovnice ili za izdavanje druge ePutovnice iste vrste. Kao i za dvije ranije spomenute usluge, plaćanje troškova izdavanja i dostave od sada se može izvršiti putem sustava e-Pristojbe.

"Osječko-baranjska županija tijekom posljednjih godina intenzivno radi na unaprjeđenju komunikacije i općenito odnosa između javne uprave i građana. Iznimno nam je važno u skladu s trendovima današnjeg društva potaknuti digitalizaciju javne uprave čime doprinosimo transparentnosti, donosimo uštede, a samu uslugu činimo dostupniju građanima", rekao je na predstavljanju novog sustava e-Pristojbe župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić.

Do kraja godine u planu je omogućiti i kartično plaćanje putem POS uređaja u policijskim upravama i policijskim postajama, kao i u lučkim kapetanijama.

"Plan nam je Osijek pozicionirati na vodeće mjesto kada govorimo o digitalizaciji i to će tijekom četverogodišnjeg mandata biti jedan od glavnih ciljeva nove gradske uprave. Građanima, ali i gospodarskom sektoru moramo usluge učiniti dostupnijima, a s ciljem postizanja što višeg stupnja digitalizacije. Grad Osijek nudi tvrtkama i obrtima potpore za digitalizaciju njihovog poslovanja", izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Projekt e-Pristojbe provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Financijskom agencijom kao projektnim partnerom. Ima za cilj modernizaciju načina naplate i uspostavu jedinstvene evidencije pristojbi i drugih javnih davanja, lakše i jednostavnije korištenje javnih usluga uz kartično plaćanje propisanih pristojbi i naknada od strane korisnika te bržu digitalizaciju usluga na strani javne uprave kroz razvoj složenijih e-usluga unutar sustava e-Građani.

Projekt Sustav e-Pristojbe vrijedan je 50,5 milijuna kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

"Projekt je ostvario svoje ciljeve, postignuti su preduvjeti za ujednačavanje komunikacije i metoda naplate usluga javnopravnih tijela prema pristojbenim obveznicima, veliki dio usluga uključen je u sustav, a preostalima je ucrtan put. Platforma je otvorena za proširenje u svim smjerovima za nove elektroničke i klasične usluge," objasnila je Andreja Kajtaz, direktorica Fininog Sektora komercijalnih digitalnih rješenja.

Digitalna transformacija poslovanja i društva u EU-u ima golem potencijal rasta za cijelu Europu. Sveobuhvatni odgovor Europske komisije na složenost postupka digitalne transformacije je program Digitalna Europa, središnji element prijedloga višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021. – 2027., s proračunom od 9,2 milijarde eura za oblikovanje i potporu digitalnoj transformaciji europskih društava i gospodarstava.

Digitalni kompas Europe, zakonodavni prijedlog za utvrđivanje čvrstog okvira za upravljanje te praćenje napretka digitalne transformacije, ima cilj da do 2030. sve ključne javne usluge budu dostupne na internetu, svi građani imaju pristup svojim elektroničkim zdravstvenim kartonima te 80 % građana ima elektroničku osobnu iskaznicu.

Zastupnica Europskog parlamenta Romana Jerković (S&D) je govoreći na konferenciji EP-a u Hrvatskoj nedavno izjavila kako digitalizacija i modernizacija javne uprave može donijeti značajne uštede i bolje usluge građanima, dok je zastupnik Karlo Ressler (EPP) istaknuo kako se stvaranjem digitalnog tržišta i javne uprave može postići ne samo ušteda od 15 do 20 posto, nego i povećati transparentnost te bolji protok informacija i obrade podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:20