ODLUKA SUDA EU-a

Prikupljanje podataka o putnicima u zračnom prometu samo u nužnim situacijama

Direktiva o evidenciji podataka o putnicima (PNR) dopušta policiji i pravosudnim djelatnicima da pristupe podacima o putnicima na letovima

Prikupljanje podataka o putnicima u Europskoj uniji radi borbe protiv kriminala mora biti ograničeno

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Prikupljanje podataka o putnicima u zračnom prometu u Europskoj uniji radi borbe protiv kriminala mora biti ograničeno samo u nužnim situacijama, odlučio je najviši europski sud.

Direktiva o evidenciji podataka o putnicima (PNR), usvojena 2016., dopušta policiji i pravosudnim djelatnicima da pristupe podacima o putnicima na letovima u i iz EU-a radi borbe protiv ozbiljnih zločina i održavanja sigurnosti.

Međutim, skupine za ljudska prava smatraju da je to invazivno i neopravdano kršenje temeljnih prava na privatnost i zaštitu podataka.

Neprofitna organizacija Liga za ljudska prava (LDH) je 2017. podnijela tužbu na sudu u Belgiji protiv Direktive o PNR-u, tvrdeći da taj zakon krši pravo na poštivanje privatnog života i na slobodno kretanje, kao i zajamčeno pravo na zaštitu osobnih podataka prema belgijskom i zakonodavstvu EU-a. U tužbi se navodi kako se Direktivom o PNR-u prikuplja, prenosi i obrađuje previše osobnih podataka, što može dovesti do masovnog nadzora, diskriminacije i profiliranja.

Belgijski sud je potom u 2019. zatražio mišljenje Suda Europske unije (CJEU) u Luksemburgu te je odluka najvišeg europskog suda konačno objavljena ovog tjedna.

"Sud smatra da poštivanje temeljnih ljudskih prava zahtijeva da ovlasti omogućene PNR direktivom budu ograničene samo na ono što je nužno", odlučio je CJEU.

Najviši europski sud naglašava da bi PNR direktiva trebala biti ograničena na teroristička kaznena djela i teška kaznena djela koja imaju objektivnu vezu, pa makar i neizravnu, sa zračnim prijevozom putnika. A proširenje te direktive na letove unutar EU-a je dopušteno samo ako je to nužno te je u tim slučajevima otvoreno za preispitivanje od strane suda ili neovisnog upravnog tijela.

"U nedostatku stvarne i trenutačne ili predvidive terorističke prijetnje zemlji članici, pravo EU-a sprječava nacionalno zakonodavstvo kojim se omogućava prijenos i obrada podataka o putnicima u zračnom prometu unutar EU i transportnim operacijama koje se obavljaju drugim sredstvima unutar Europske unije", kazali su suci.

CJEU je također naglasio kako se tehnologija umjetne inteligencije u sustavima samoučenja (strojno učenje) ne smije koristiti za prikupljanje podataka o putnicima u zračnom prometu.

Podsjetimo, krovni europski nadzornik za zaštitu podataka nedavno je zatražio od Europola da izbriše velike količine podataka koje je pohranio o pojedincima unatoč tome što nemaju poveznicu s kriminalnim radnjama. Zastupnici Europskog parlamenta su u raspravi s Wojciechom Wiewiórowskim, europskim nadzornikom za zaštitu podataka, usporedili Europol s američkom agencijom NSA koja prikupljanja milijune podataka o građanima SAD-a i drugih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:11