VRIJEDNO DJELO

Profesori s vodećih sveučilišta u Hrvatskoj napisali jedinstveni udžbenik operacijskog menadžmenta

Time su postavljeni standardi u jednoj važnoj disciplini, kaže prof.Dragana Grubišić, urednica udžbenika čiji su izdavači četiri ekonomska fakulteta

Prof. dr.sc. Dragana Grubišić, urednica nedavno promoviranog udžbenika Operacijski menadžment

 Duje Klaric/Cropix

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu nedavno je održana promocija udžbenika Operacijski menadžment. Udžbenik je rezultat rada profesora i znanstvenika s vodećih sveučilišta u Republici Hrvatskoj koji se bave operacijskim menadžmentom u području ekonomije. Autori ovog udžbenika su: izv. prof. dr. sc. Marija Martinović sa Sveučilišta u Dubrovniku, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, izv. prof. dr. sc. Martina Briš Alić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Marija Kaštelan Mrak i izv. prof. dr. sc. Nenad Vretenar s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Dragana Grubišić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Jasna Prester s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

image

Prof.dr.sc. Dragana Grubišić: Udžbenik se sastoji od pet cjelina, te sadrži 21 poglavlje

Duje Klaric/Cropix

-Prije pet godina nastala je ideja da se napravi jedinstveni udžbenik operacijskog menadžmenta, prvenstveno za ekonomske, ali i tehničke i druge fakultete koji žele ta znanja prenijeti svojim studentima – kazala nam je prof. dr. sc. Dragana Grubišić s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koja je i urednica ovog udžbenika.

Kazuje nam i kako je okupila tim profesora koji se na fakultetima bave operacijskim menadžmentom, zajedno su razvijali ideju, koncipirali sadržaj i dali se na posao. Rezultat njihovog rada je udžbenik na 756 stranica, od kojih je samo teksta 715 stranica. Udžbenik se sastoji od pet cjelina, te sadrži 21 poglavlje. Početak svake cjeline prati kratak osvrt, što omogućava čitatelju da se upozna s ciljevima svake cjeline, njezinim poglavljima i njihovim temama. Također sve je pregledno, primjerice različita poglavlja su označena bojama koje su vidljive sa strane kad je udžbenik zatvoren.

image

Udzbenik je rezultat rada profesora i znanstvenika s vodećih sveučilišta u Republici Hrvatskoj

Duje Klaric/Cropix

Prof. Grubišić ističe kako su za razliku od dosadašnjih sveučilišnih izdanja, ovog puta izdavači udžbenika Operacijski menadžment četiri ekonomska fakulteta, i to u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, dok je pet Sveučilišta odobrilo udžbenik kao sveučilišni (Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split i Zagreb).

Valja istaći kako su se autori ovog udžbenika odrekli autorskih honorara kako bi on ugledao svjetlo dana.

- Financije nisu bile motiv pisanju ovog udžbenika, već želja da se složena problematika operacijskog menadžmenta objedini i prikaže na što jednostavniji znanstveno-stručni način i tako približi akademskoj i široj javnosti. Ovo područje je zastupljeno u svim svjetskim obrazovnim institucijama. Mi u Hrvatskoj nismo imali ovako cjeloviti udžbenik. Jako puno smo radili i zadovoljni smo što studenti sada imaju udžbenik koji je prema mišljenju recenzenata jako dobro djelo – istaknula je prof. Grubišić.

Dodaje kako su time ujedno postavljeni standardi u jednoj važnoj disciplini. Naime, domaća ekonomska literatura oskudijevala je u publikacijama koje se bave operacijskim menadžmentom za ekonomiste, a posebno za menadžere, na cjelovit i sustavan način. Dok se u tehničkim znanostima, kako pojašnjava prof. Grubišić, može naći dosta literature orijentirane na norme i izračune potrebne u projektiranju, trebalo je osmisliti i napisati sadržaj koji će povezati tehnološke i organizacijske obrasce s ekonomskim, poslovnim i financijskim ishodima.

image

Profesorica Dragana Grubišić, urednica udžbenika Operacijski menadžment

Duje Klaric/Cropix

Dodaje kako se sadržaj udžbenika Operacijski menadžment odnosi na donošenje odluka vezanih za uspješno provedbeno poslovanje svakog poslovnog subjekta, bez obzira bavi li se on proizvodnjom proizvoda, pružanjem usluga ili obavlja neku javnu funkciju.

- U središtu interesa svakog poslovnog subjekta je upravljanje operacijama, jer neovisno o tome događaju li se te operacije u proizvodnji ili uslugama treba jednako pažljivo donositi odluke o tome kako operacije oblikovati, organizirati, izabrati adekvatne procese i tehnologije, napraviti što bolji raspored sredstava za rad, kontrolirati kvalitetu, planirati kapacitete, terminirati, upravljati repovima čekanja, upravljati zalihama te unapređivati operacijsko poslovanje – ističe koautorica i urednica udžbenika.

Naglašava i kako je najvažniji doprinos ovog udžbenika u tome da se brojne teme obrazlažu kroz poslovne prakse hrvatskih tvrtki.

- Kao autorica triju poglavlja opisala sam uglavnom prakse tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije kroz koje se mogu analizirati različite kategorije poslovnih odluka. Tako primjerice u slučaju Purexa studenti imaju priliku identificirati korake kojima se postiže usklađenost proizvoda sa specifikacijom, utjecaj proizvodnog procesa na kvalitetu proizvoda te utjecaj potrošača na kvalitetu na primjeru jednog proizvoda. Iz primjera proizvodnje jednog proizvoda Sardine Postira može se saznati o metodama kontrole kvalitete. Iz Brodosplita dolazi primjer vezan za oblikovanje proizvoda u kojem se opisuje kako se primjenom računalom podržanog oblikovanja i računalom podržane proizvodnje osigurava funkcionalnost i upotrebljivost broda, vrijeme izrade, primarna kalkulacija troškova i druge izvedbene i troškovne komponente budućeg broda – pojašnjava dr. Grubišić

Još je cijeli niz primjera, od Kraša do Borova i drugih tvrtki, a prof. Grubišić pojašnjava kako proizvod može trajati nekoliko dana (majica za koncert), mjeseci (sezonska moda), godina (video igra) ili desetljeća (neki prehrambeni proizvodi).

- Uloga operacijskog menadžera je da osmisli sustav koji će pomoći uspješnom uvođenju novog proizvoda, što ovisi i o strategiji proizvoda, te da zna reagirati u pojedinoj fazi životnog ciklusa proizvoda – naglašava dr. Dragana Grubišić.

Nadalje, svi stručni pojmovi zapisani su i obrazloženi na hrvatskom jeziku, uz već uvriježenu terminologiju na engleskom jeziku. Također, udžbenik ima brojne primjere riješenih zadataka, kao i zadataka za vježbu, koji čitateljima mogu pomoći u razumijevanju, učenju i primjeni stečenih znanja.

image

Prof. Dragana Grubišić: e-izdanje udžbenika bit će besplatno dostupno svim studentima

Duje Klaric/Cropix

Osim studenata preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija iz područja ekonomije koji pohađaju kolegij Operacijski menadžment ili neki srodni kolegij, studenata na nekim tehničkim fakultetima koji slušaju taj predmet, autori su ga namijenili i menadžerima koji upravljaju, bilo proizvodnim, bilo uslužnim operacijama i žele dopuniti svoje znanje iz ovog područja.

Prof.dr.sc. Dragana Grubišić ističe i kako će e-izdanje udžbenika biti besplatno dostupno svim studentima koji na ekonomskim fakultetima slušaju kolegij Operacijski menadžment ili srodne kolegije. Tiskano izdanje se može kupiti na bilo kojem Ekonomskom fakultetu u RH.

Mada je na neki način već rečeno, važno je istaknuti da se izdavanjem ovog udžbenika dodalo još jedno djelo širokoj paleti literature iz područja operacijskog menadžmenta. Većina knjiga iz ovog područja je na engleskom jeziku, dok zemlje unutar EU imaju ovu literaturu na jezicima svojih zemalja, što odgovara prihvaćanju jezične raznolikosti u EU (članak 3. Ugovora o Europskoj uniji). Sada je prvi put na hrvatskom jeziku izdan udžbenik koji je, slično kao i svjetska literatura, obuhvatio gotovo sva područja operacijskog menadžmenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:59