IT IZAZOV

‘Projekt eHZZO-a donijet će korist svim osiguranicima HZZO-a kroz bolju dostupnost zdravstvene zaštite‘

Projekt vrijedan gotovo 115 milijun kuna ima za cilj stvoriti moderni središnji IT sustav HZZO-a te uvesti kvalitetnije upravljanje

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i tvrtka Atos Hrvatska najavili su početak projekta eHZZO, na čijem će razvoju raditi sljedećih godinu i pol dana.

Projekt vrijedan gotovo 115 milijun kuna ima za cilj stvoriti moderni središnji IT sustav HZZO-a te uvesti učinkovitiji nadzor i kvalitetnije upravljanje zdravstvenim sustavom.

Novim IT sustavom HZZO-a trebala bi se povećati učinkovitost i transparentnost cjelokupnog zdravstvenog sustava, omogućiti digitalna razmjena podataka s nacionalnim i međunarodnim institucijama te interoperabilnost na svim razinama. Sustav će također doprinijeti efikasnijim upravljanjem i nadzorom unutar zdravstvenog sustava, a posebno financijskih sredstava, s posebnim naglaskom na financijska sredstva.

U priopćenju se navodi da će se projekt, ukupne vrijednosti 114.705.882 kuna, financirati iz Fonda za regionalni razvoj, od čega EU bespovratno sufinancira 85 posto, a nacionalno sufinanciranje iznosi 15 posto ukupne vrijednosti projekta.

"HZZO ima jedan od najvažnijih informatičkih sustava u Hrvatskoj pa će tako projekt eHZZO-a, kada bude završen, donijeti korist svim osiguranicima HZZO-a kroz bolju organizaciju i dostupnost zdravstvene zaštite", poručila je zamjenica ravnatelja HZZO-a Veronika Laušin.

HZZO je u suradnji s Ministarstvom zdravstva 2018. potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt eHZZO s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Strateški partner projekta eHZZO i svjetski lider u području digitalne transformacije, tvrtka Atos, isporučuje cjelovita rješenja po mjeri za sve sektore, a posljednjih 30 godina je i IT partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Samo u Hrvatskoj poduzeće ima oko 300 zaposlenika, a posluje u 71 zemalja svijeta s ukupno 111 tisuća zaposlenika i godišnjih prihodom većim od 11 milijardi eura.

"Projekti poput eHZZO-a predstavljaju pravi izazov, ali naša je stručnost na jako visokoj razini, kako globalno, tako i u Hrvatskoj. Atos je jedna od najvećih IT kompanija u Europskoj uniji s velikim brojem odrađenih projekata u zdravstvu, osiguranjima i javnom sektoru", izjavio je Sandi Marušić, direktor Atosa u Hrvatskoj.

Sustav HZZO-a sadrži podatke o osiguranim osobama i troškovima pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i predstavlja glavni izvor podataka za procese planiranja zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. Zbog toga je HZZO prijavio projekt u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. te napravio snimku stanja i proveo nabavu prema preporukama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Dodajmo kako je jedan od najvažnijih programa EU-a za ostvarivanje digitalne transformacije Digitalna Europa, koji omogućuje ukupno ulaganje od 7,6 milijarda eura u super računala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine, te u široku uporabu digitalnih tehnologija u europskom gospodarstvu i društvu. Izvjestitelj Europskog parlamenta za Digitalnu Europu, Valter Flego, ranije je upozorio da je Hrvatska po digitalizaciji javnih usluga na samom začelju EU te da se sredstva u javnom sektoru ne bi trebala koristiti za „krpanje rupa“ nego za reforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:43