App za pretplate

Revuto cilja na petu najveću startup investiciju u 2021. dosad

Revuto bi s ciljanih oko 11 milijuna dolara uskočio taman između Cognisma s 12,5 milijuna dolara i Bulba s 8,5 milijuna dolara, a i postao bi prvi veliki hrvatski DeFi projekt. Dakako, uspije li u svom planu.
Josipa Majić
 Revuto

Hrvatski startup Revuto najavio je da ulazi u ulagačku rundu s kojom cilja na petu najveću startup investiciju u ovoj godini. Plan mu je prikupiti devet milijuna eura kapitala.

U prvom tromjesečju ove godine, podsjetimo, prema analizi Novac.hr-a, hrvatski startupi privukli su više od milijardu kuna investicija.

Najveću investiciju, i to od Porschea, primila je tvrtka Rimac Automobili, slijedi Endavina akvizicija Fivea, Menlo Venturesovo ulaganje u Photomath, zatim investicija Swisscom Venturesa u Cognism i potom ulazak M+Grupe u domaći startup Bulb.

Revuto bi s ciljanih oko 11 milijuna dolara uskočio taman između Cognisma s 12,5 milijuna dolara i Bulba s 8,5 milijuna dolara.

Revuto, koji su pokrenuli Josipa Majić i Vedran Vukman, razvija aplikaciju koja bi upravljala pretplatama - od Netflixa preko Applea i Googlea do PlayStationa, Tindera, Spotifyja i Asane. Ideja im je da na toj mobilnoj aplikaciji korisnici mogu pretplatama upravljati kao s videom ili virtualnim računalima. Mogli bi ih pauzirati, otkazati, plaćati, pratiti, dodavati, i to sve na jednom mjestu.

Više će se znati u ponedjeljak nakon Praznika rada, kad startup planira službeno predstaviti svoju ulagačku rundu te krene u prikupljanje sredstava.

Revuto je inicijalno zamišljen i da se kroz njega može obavljati plaćanje pretplata, a stoga ima i interni sustav nagrađivanja korisnika. Upravo je tu opciju hrvatski startup pokrenuo početkom prošle godine, taman prije pandemije, kad je na tehnološkim konferencijama pozivao korisnike da se predbilježe na njegov web i skupljaju nagradne bodove, koji se mogu zamijeniti za pretplate, takozvane Revuto tokene. No, da bi ih mogli iskoristiti bit će nužno da startup lansira i mobilnu aplikaciju, koja je, po novome, najavljena za jesen ove godine, odnosno nakon što prikupi svježi kapital.

Nagrađivanje korisnika je važno i stoga što se sa svojom funkcionalnošću Revuto kani takmičiti s PayPalom i Revolutom. I jedan i drugi dio popularnosti duguju upravo mogućnosti da se preko njih na jednom mjestu može upravljati pretplatama, ali ni približno do razine koju obećaje hrvatski Revuto.

Zasad je tu Revolut otišao najdalje, jer omogućuje da raznim internetskim servisima ostavljate brojeve kreditnih kartica koje ste virtualno kreirali unutar Revolutove aplikacije i koje možete u bilo kojem trenutku ugasiti, odnosno poništiti. Na taj način zapravo omogućuje grubo otkazivanje pretplata, jer se internetski servis više ne može naplatiti s obzirom na to da ste poništili takvu 'virtualnu' karticu.

Međutim, osim po veličini nova Revutova investicijska runda zanimljiva je i po načinu na koji će se provesti. Riječ je o prvom velikom projektu decentraliziranih financija (DeFi) u Hrvatskoj. DeFi je, nakon inital coin offeringa (ICO), koji su bili kripto pandani IPO-a, otišao korak dalje.

Ulagači u DeFi zaradu traže ne samo kroz tokene, odnosno kriptovalute, već i kroz stvarnu upotrebu financijskih instrumenata koji se kroz DeFi stvaraju.

Revuto je tako na svojim internetskim stranicama najavio da planira izdati REVU token na Cardano blockchainu i da će on imati nekoliko zanimljivih primjena.

Inače, Cardano se pojednostavljeno može promatrati kao konkurent Ethereumu, blockchainu na kojem je rađena većina ICO-a. No, Cardano je konkurent Ethereumu, drugoj najpopularnijoj kriptovaluti na svijetu, i po popularnosti.

Cardanova kriptovaluta ADA je s tržišnom kapitalizacijom većom od 42,5 milijardi dolara šesta po veličini na svijetu. Prvih pet su Bitcoin, Ether, Binance coin, Ripple i Tether.

Interes Revuta da krene u DeFi ne čudi, jer je unazad dvije godine doživio veliki skok. S 40 milijuna dolara uloženih u takve projekte početkom 2019. do danas je premašio iznos od 40 milijardi dolara. Zato je danas u žiži interesa investitora u kripto svijet.

Međutim, ne treba zaboraviti da je visoko-rizičan, da ga mnogi rizičnost ulaganja u DeFi uspoređuju s onom u ICO-e i da ima i onih koji su se na DeFi projektima itekako opekli.

Kako će proći Revutov DeFi tek treba vidjeti. U Revutu zasad tek objašnjavaju svoj poslovni model. Navode da prosječni europski potrošač na pretplate izdvaja 130 eura mjesečno, što čini oko pet posto njegove ukupne mjesečne potrošnje.

- Gotovo petina potrošača nikada ne provjerava svoje pretplate, zbog čega polovica njih često plaća proizvode i usluge koje ili više ne koriste ili ih ne smatraju vrijednih novca. Revouto, hrvatski startup kojem je misija potpuno redefinirati iskustvo upravljanja pretplatama i svojim klijentima uštedjeti vrijeme, energiju i novac, ostvario je senzacionalan uspjeh. Uz jaku podršku Cardana, blockchain platforme, Revuto izlazi na prvi token sale na toj platformi s ciljem da prikupi osam milijuna eura kapitala - zaključuju u Revutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:55