Startupi

Robotiq.ai primio 6,8 milijuna kuna investicije od češkog J&T Venturesa

Do ulaganja u hrvatskog RPA igrača dolazi ni mjesec dana otkako je rumunjski UiPath uspješno izašao na burzu u New Yorku
Ivan Belas i Darko Jovišić u sjedištu Robotiq.ai-ja u prostoru ZICER-a u Zagrebu
 Tomislav Kristo/Cropix

Robotiq.ai, hrvatski startup za razvoj softverskih robota, primio je investiciju od 900.000 eura ili 6,79 milijuna kuna od češkog fonda J&T Venturesa u sastavu J&T grupacije.

Do ovog ulaganja dolazi ni mjesec dana otkako je rumunjski UiPath, najveći startup na Balkanu i glavni predstavnik industrije softverskih robota, odnosno RPA tehnologije, uspješno izašao na burzu u New Yorku te otkako je Hrvatska s više od milijardu kuna investicija u prvom tromjesečju ove godine odskočila na investicijskoj karti Europe.

Hrvatski startup, koji su prije tri godine osnovali Ivan Belas, Darko Jovišić i Marko Gudelj, razvija softverske robote koji su za 70 posto brži i jednostavniji za onboarding u postojeće sustave od konkurencije.

Darko Jovišić, suosnivač i izvršni direktor startupa Robotiq.ai kaže da im je ključna prednost upravo u brzini i jednostavnosti implementacije.

- Implementacija Robotiq.ai softverskih robota zahtjeva minimalno sudjelovanje IT odjela kompanije u kojoj se rješenje integrira, što značajno smanjuje vrijeme i trošak potreban za implementaciju rješenja - kaže Jovišić.

Dodaje da im je sada cilj dodatno povećanje njihove brzine i robusnosti samih robota.

- Tako ih činimo učinkovitijima, a iskreno vjerujemo da će upravo to biti naša glavna konkurentska prednost na globalnom tržištu - kaže Jovišić.

Pojašnjava da u nekim poslovnim procesima roboti mogu zamijeniti 90 posto rada koji obavlja čovjek. Usto, rade 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.

Marko Gudelj, suosnivač i voditelj razvoja poslovanja Robotiq.ai-ja, koji je član udruge koja okuplja startupe za umjetnu inteligenciju CroAI-ja, kaže da njihovi softverski roboti mogu uspješno odraditi gotovo sve zadatke kao i fizička osoba.

- Roboti mogu analizirati podatke, stvarati izvješća, pronalaziti informacije te komunicirati. Istodobno, u mogućnosti su i izvršavati veliku količinu tehničkih zadataka poput komunikacije s bazama podataka ili putem API-ja - kaže Gudelj.

Pojašnjava da je velika količina poslovnih zadataka zapravo repetitivna i rutinski se svakodnevno ponavlja. Gudelj navodi da su to deseci, stotine pa i tisuće dnevnih ponavljanja. Tu u priču uskače umjetna inteligencija u obliku softverskih robota.

- Njenim korištenjem možemo kupcima pružiti neusporedivo bržu, pouzdaniju i, ono što je najvažnije, prilagodljivu uslugu. RPA rješenja oslobađaju ljude od robotskog načina rada te im osigurava vrijeme za kreativniji i kvalitetniji rad koji svakako donosi i dodatnu vrijednost kompanijama - kaže Gudelj.

Sjedište startupa Robotiq.ai je u najvećem startup hubu u Hrvatskoj, ZICER-u u Zagrebu, a ovo mu je druga investicija. Prvu je primio za potrebe istraživanja i razvoja od EU Eurostarsa.

David Polach, investicijski menadžer J&T Ventures fonda kaže da softverski roboti ulaze u sve poslovne subjekte i time imaju vrlo veliko tržište. Startup svoje usluge nudi u području bankarstva, osiguranja, telekomunikacija, maloprodaje, energetike, proizvodnje i javnom sektoru.

- Robotiq.ai nudi rješenje koje je izuzetno jednostavno implementirati, a samim time i lako pokrenuti, čak i u segmentu malih i srednjih poduzeća - kaže Polach.

Dodaje da tim koji stoji iza Robotiq.ai posjeduje pokretačke i izvršne sposobnosti koje su ključne za fazu u kojoj se kao tvrtka trenutno nalaze.

- Čvrsto vjerujemo da će Robotiq.ai postati relevantan igrač na globalnoj razini u ciljanim sektorima - zaključuje Polach.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:37