5G TEHNOLOGIJA

Šefovi Boeinga i Airbusa: ‘5G mreže imat će ogroman negativan utjecaj na zrakoplovnu industriju‘

Američka grupacija bežične industrije CTIA rekla je pak da je 5G siguran i optužila je zrakoplovnu industriju da izaziva strah i iskrivljuje činjenice.

Boeing 737, ilustracija

 David Nunuk/Sciencephoto/Profimedia

Šefovi dva najveća svjetska proizvođača aviona pozvali su američku vladu da odgodi uvođenje novih 5G komunikacijskih usluga.

U svome pismu, najviši rukovoditelji u Boeingu i Airbusu, upozorili su da bi 5G tehnologija mogla imati "ogroman negativan utjecaj na zrakoplovnu industriju".

Ranije je već izražena zabrinutost kako bežična veza 5G potencijalno ometa radio visinomjere, kao i elektroniku zrakoplova. U studenom su tako telekomunikacijske tvrtke AT&T i Verizon odgodili komercijalno lansiranje svojih C-band 5G bežičnih usluga za mjesec dana do 5. siječnja i usvojili mjere opreza za ograničavanje smetnji.

-Smetnje 5G mogle bi negativno utjecati na sposobnost zrakoplova da sigurno rade- poručili su šefovi Boeinga i Airbusa Americas, Dave Calhoun i Jeffrey Knittel, u zajedničkom pismu američkom ministru prometa Peteu Buttigiegu.

U pismu se citira istraživanje trgovačke grupe Airlines for America koje je pokazalo da bi, da su 5G pravila Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA) bila na snazi 2019., oko 345.000 putničkih letova i 5.400 teretnih letova bilo suočeno s kašnjenjima, preusmjeravanjem ili otkazivanjem.

Američka grupacija bežične industrije CTIA rekla je pak da je 5G siguran i optužila je zrakoplovnu industriju da izaziva strah i iskrivljuje činjenice.

I u Europskom parlamentu nisu svi zadovoljni.

-Odgoda će prouzročiti stvarnu štetu. Odgađanje implementacije za jednu godinu oduzelo bi 50 milijardi dolara , i to baš dok se naša nacija oporavlja od pandemije- rekla je izvršna direktorica CTIA-e Meredith Attwell Baker u postu na blogu prošlog mjeseca.

-Tehnologija se kreće brže od znanosti. Trebamo povećati broj istraživanja i to trebamo napraviti odmah jer se 5G još uvijek ne koristi svugdje i to trebamo iskoristiti- izjavila je francuska zastupnica Michèle Rivasi iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e,

Rivasi je s bugarskim zastupnikom Ivom Hristovom (S&D) zatražila pokretanje studije utjecaja kako bi "ispunila prazninu koju je ostavila Europska komisija".

Naime, europarlamentarci su u lipnju prozvali Komisiju da je prihvatila pravila za implementiranje 5G mreže, iako postoji "nedovoljno literature" o utjecaju 5G na zdravlje ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:31