debata

Skandal s Pegasusom pokazao je da su Europi potrebna stroža pravila o zaštiti privatnosti

Najavljeno pokretanje istrage o korištenju Pegasusa u Europskoj uniji
 Joel Saget/AFP

Europski parlament održao je ovog tjedna debatu o skandalu oko špijunskog softvera Pegasus i najavio pokretanje istrage o korištenju Pegasusa u Europskoj uniji.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe, Didier Reynders, osudio je navodne pokušaje nacionalnih sigurnosnih službi da nezakonito pristupe informacijama o političkim protivnicima, aktivistima i novinarima.

"Sve indikacije da je do takvog narušavanja privatnosti zaista došlo moraju se temeljito istražiti i svi odgovorni za moguće kršenje moraju biti izvedeni pred lice pravde. To je, naravno, odgovornost svake države članice EU-a. Očekujem da će u slučaju Pegasusa nadležna tijela temeljito ispitati te navode i obnoviti povjerenje”, rekao je Reynders i dodao kako Unija pomno prati mađarsku istragu o korištenju softvera.

Povjerenik je ponovio kako vlade, prema trenutnim pravilima, ne mogu "ograničiti povjerljivost i integritet komunikacija", osim u "vrlo strogo ograničenim" scenarijima.

Međutim, ovaj skandal pokazao je da su Europi potrebna stroža pravila o zaštiti privatnosti. Komisija je stoga pozvala Europski parlament i Vijeće EU-a da se "brzo dogovore" o Uredbi o e-privatnosti i obećala da će nastaviti jačati alate za kibernetičku sigurnost kao odgovor na skandal oko Pegasusa.

“Razna izvješća pokazala su da su određene službe nacionalne sigurnosti koristile Pegasusov špijunski softver kako bi imale izravan pristup građanima, uključujući političke protivnike i novinare", rekao je Reynders, "Komisija u potpunosti osuđuje svaki nezakonit pristup sustavima ili bilo koju vrstu nezakonitog hvatanja ili presretanja komunikacije. To je zločin u cijeloj Europskoj uniji".

Konzorcij 17 međunarodnih medija objavio je u srpnju analizu koja pokazuju da je izraelska tvrtka NSO Grupa prodavala špijunski softver Pegasus kojim se špijuniralo aktiviste, novinare i oporbene čelnike.

Istraga se temeljila na forenzičkoj analizi telefona i analizi baze podataka od 50 tisuća brojeva, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, zajedno s drugim šefovima država iz 34 zemlje svijeta.

Mađarsko tijelo za zaštitu podataka priopćilo je da je pokrenulo službenu istragu o navodima da je mađarska vlada koristila softver Pegasus.

„Do sada mađarska vlada još uvijek nije reagirala na otkrića projekta Pegasus. Javna rasprava nije iznijela ni transparentnost ni odgovornost", rekla je zastupnica Gwendoline Delbos-Corfield (Zeleni/EFA).

Eurozastupnica Sophie In 't Veld (Renew Europe) rekla je kako će Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove zatražiti pokretanje istrage o upotrebi Pegasusa u EU-u.

"Želimo potpunu jasnoću i iskrenost", rekla je. “Europska komisija poriče da je imala bilo kakve kontakte s tom tvrtkom, ali teško mi je u to povjerovati. Na našu inicijativu, odbor će započeti brzu istragu o navodima", izjavila je nizozemska zastupnica.

Europarlamentarac Patrick Breyer (Zeleni/EFA) rekao je da vlade EU-a i Europol koriste 'vrlo opasne rupe' kako bi nadzirali građane, umjesto da ih zatvaraju.

"Je li vam jasno da korištenjem softvera za špijuniranje zapravo financirate organizirani kriminal? Umjesto da pozove na odgovornost proizvođače ovih softvera, Komisija uspostavlja novi sustav nadzora. Građani žele da vaš prioritet bude zaštita osobnih podataka, a ne želja za profitom. Budite pošteni", zaključio je Breyer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:19