GODINA MLADIH

‘Smisao je pokušati, i iz tog nešto naučiti, čak i ako rezultat prvog pokušaja bude neuspjeh‘

Kad već krenu, neka traže mentore, poduzetnike koji će im pomoći u rastu, idejama, životnim i poslovnim iskustvom, kaže Helena Budiša

Helena Budiša:Budite spremni na stalno učenje i poniznost

 Glorija Lizde

"Moja karijera je počela u Splitskoj banci, gdje sam radila još i za vrijeme studija. Donošenjem odluke o otvaranju vlastitog posla, ove godine bit će 27 godina od toga, vezana sam što se reče i dušom i tijelom uz razvoj svoje vlastite firme. Rasla sam i učila zajedno s firmom, pa smo prvo počeli od računovodstvenih usluga, proširili na reviziju, pa ušli u UHY International mrežu 2007.. Nadalje povezali se s poljskim suvlasnicima te otvorili priču EU fondova i savjetovanja u 2012. godini, i evo malo po malo, došla sam do činjenice da danas imam firmu sa 5 partnera i 33 zaposlenika u 4 društva ukupno. Danas smo ujedno najveće društvo izvan Zagreba u ovom sektoru financija i poslovanja po prihodima i zaposlenima, a kontinuirano radimo, učimo i stvaramo nove poslovne prilike".

Tim riječima o svojoj karijeri govori Helena Budiša, ovlaštena revizorica, vlasnica i direktorica tvrtke UHY HB EKONOM d.o.o., Dodaje kako je što se tiče humanitarnog i profesionalnog rada, aktivna u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te u Županijskoj ligi protiv raka. U HUP-u Dalmacije bila je dugogodišnja članica Izvršnog odbora i dopredsjednica, a u srijedu je na izbornoj Skupštini HUP-a Podružnice Dalmacija izabrana za predsjednicu Izvršnog odbora, čime je prvi put od osnivanja te podružnice na tu funkciju izabrana žena, uspješna poduzetnica.

Helena Budiša bila je izabrana i za Europsku ambasadoricu ženskog poduzetništva, a prošle godine izabrana je za Inspirativnu poduzetnicu 2021. godine u Republici Hrvatskoj ispred Women in Adria.

- Rado radim sa svojim suradnicima na promociji poduzetništva, pa smo radili i vlastite EU projekte, edukacije kroz vlastito učilište, UHY trening centar te Poduzetničke kafiće. Rekla bih da sam iznimno zadovoljna postignutim, i iskreno nisam ni sanjala da ću doći do ove stepenice, i zato što sam uspjela upravo na teži način, samostalnim radom, strpljivim skupljanjem životnog i poslovnog iskustva. Uživam u trenutku, i privatno i profesionalno – ističe Helena Budiša koju smo u Europskoj godini mladih pitali za savjete mladima smatrajući kako iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Na upit što bi savjetovala mladima koji imaju ideje i razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa, odgovara kako bi mladima svakako savjetovala da se ne boje, i da krenu u poduzetničku avanturu, s pretpostavkom da će vjerojatnije ta ideja o vlastitom poslu neće završiti uspjehom, uz sav trud, volju i angažman.

- Međutim, smisao je pokušati, i iz tog nešto naučiti, čak i ako rezultat prvog pokušaja bude neuspjeh. Naravno, bez iznimnog truda, učenja i rada, uspjeh se uglavnom nema nikakve šanse dogoditi, tako da, mladi, naoružajte se s strpljenjem, voljom i energijom – poručuje Helena Budiša.

- Onima koju su to već učinili pokretanjem startupa, prvo čestitam na prvoj i najtežoj odluci, da se krene. Kad već krenu, poruka im je da traže mentore, poduzetnike koji će im pomoći u rastu, svojim idejama, životnim i poslovnim iskustvom, kao važnija komponenta, čak i od novca kao prioritetnog problema svakog početnika. Novac, ako ne znaš i nemaš iskustva, vrlo brzo se potroši, a s iskustvom i znanjem, novac je prateća komponenta. Budite spremni na stalno učenje i poniznost, jer nitko od nas se nije naučen rodio. I nakon 30 godina karijere, ja još uvijek učim – naglašava splitska poduzetnica.

Zanimalo nas je i što je našoj sugovornici bitno kod zapošljavanja u vlastitoj tvrtki.

Kaže kako je dugogodišnja praksa pokazala da je osobnost i karakter prioritetan u odnosu na razinu znanja, pa tako osim znanja, u svakom postupku zapošljavanja uključuju i obradu prijavljenih od strane psihologa.

- Rezultati obrade imaju ključan utjecaj na odluke o konačnom izboru osobe. Naime, u našem poslu, a vjerujem i u većini drugih, jedini način rada je timski rad, u kojem moraš pomoći kolegi, on mora pomoći tebi, morate skupa rasti, učiti i raditi na zajedničkim poslovima i klijentima. U konačnici, u našoj struci prodaje se znanje ljudi i njihov pristup poslu, a ne roba, tako da su osobne karakteristike zaposlenika iznimno bitne. Naravno, napredno znanje iz područja usluga u kojem zapošljavamo, napredno znanje engleskog jezika, volja za radom, učenjem i daljnjim profesionalnim razvojem je obavezna za svaku osobu koju zaposlimo, ali ovo prvo spomenuto odlučuje o konačnom izboru zaposlenika – zaključuje Helena Budiša.

Dodajmo kako se u Europskoj godini mladih želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Kako je istaknuto na stranici Europske godine mladih, 2022. pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

“Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”, istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade.

Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49