ODRŽIVI RAZVOJ

‘Socijalna ulaganja za društvo jednakih šansi‘ prva je edukacija u svibnju u okviru projekta AktivniST

U sklopu projekta AktivniST započinje ciklus edukacija o UN ciljevima održivog razvoja

Ilustracija

 Vadim Pacajev/Ddp USA/Profimedia

"U sklopu projekta AktivniST započinjemo sa ciklusom edukacija o UN ciljevima održivog razvoja kroz koje ćemo ugostiti razne stručnjake iz privatnog sektora, javnog sektora i neprofitnih organizacija kojo će na primjeru svojih projekata i aktivnosti predstaviti kako oni doprinose, a kako svi mi to možemo doprinijeti, ostvarivanju UN Ciljeva održivog razvoja unutar područja u kojem djeluju i posluju", najavljuju u Studentskom poduzetničkom inkubatoru na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Cilj ciklusa edukacija, kako navode, je približiti mladima načine kako kroz poduzetništvo i društveni angažman možemo doprinijeti ostvarivanju UN ciljeva održivog razvoja do 2030. godine te ih potaknuti na aktivno građanstvo i doprinos rješavanju problema lokalne zajednice.

U svibnju se održavaju dvije edukacije. Prva je unutar cilja 1 "Svijet bez siromaštva", a zakazana je 12. svibnja s početkom u 18 sati i održat će je Nedjeljko Marković iz Hrvatske mreže protiv siromaštva na temu "Socijalna ulaganja za društvo jednakih šansi".

Druga edukacija unutar cilja 2 "Svijet bez gladi" planirana je 26. svibnja s početkom u 16 sati kada će Lucija Iličić iz udruge "Mladi protiv gladi" govoriti na temu "Što je to glad i je li ona samo fizička?"

Zainteresirani se mogu prijaviti preko poveznice. Radionice se održavaju online, preko Zoom platforme. Svi prijavljeni dobit će poveznice za edukacije dan prije održavanja.

Svi polaznici koji prođu sve radionice iz ovog ciklusa dobiti će Europass potvrdu za sudjelovanje. Projekt AktivniST sufinanciran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske.

Dodajmo kako u rezoluciji od 10. veljače 2021. o smanjenju nejednakosti s posebnim naglaskom na siromaštvo unatoč zaposlenju, Europski parlament ističe da prema podacima Eurostata u državama članicama 64,6 milijuna žena i 57,6 milijuna muškaraca živi u siromaštvu, što pokazuje da je utjecaj siromaštva na žene i muškarce različit. Parlament napominje da te brojke samo pokazuju koliko je žena pogođeno i da se moraju sagledati uz druge pokazatelje kao što su dob, očekivani životni vijek, dohodovne nejednakosti, razlika u plaćama između spolova, vrsta kućanstva i socijalni transferi kako bi se u potpunosti razumio njihov značaj. Također naglašava da je izloženost žena siromaštvu vjerojatno podcijenjena te poziva države članice na prikupljanje podataka o siromaštvu na način kojim će se odražavati stvarnost kućanstva u kojem osoba živi i osobna stvarnost, zajedno s relevantnim podacima o jednakosti, kao i na provođenje analiza ravnopravnosti spolova s obzirom na statistike i politike koje se tiču siromaštva.

Parlament je više puta donio rezolucije radi jačanja mjera EU-a za smanjenje siromaštva i poboljšanje uvjeta i izgleda za socijalno ugrožene osobe. U spomenutoj rezoluciji iz veljače 2021. zastupnici su pozvali Komisiju i države članice da sprječavanje siromaštva među zaposlenima uključe u svoj cilj okončanja siromaštva u EU-u, jer načelo prema kojem je "rad najbolji način rješavanja siromaštva" nije primjenjivo za sektore s niskim plaćama i za one koji rade u nesigurnim i netipičnim radnim uvjetima.

Zastupnici su pozdravili prijedlog Komisije o pravilima EU-a o odgovarajućim minimalnim plaćama, opisujući ga kao važan korak kojim se svima želi osigurati dovoljna zarada. Smatraju da bi se zakonom trebalo osigurati da poslodavci troškove obavljanja posla (kao što su smještaj ili oprema) ne odbijaju od minimalne plaće.

Parlament poziva Komisiju i države članice da na temelju svojih obveza utvrđenih konvencijama Međunarodne organizacije rada i revidiranom Europskom socijalnom poveljom i svojih obveza u odnosu na europski stup socijalnih prava i ciljeve održivog razvoja promiču kolektivno pregovaranje, te poziva države članice da prilagode svoja nacionalna zakonodavstva kako ne bi predstavljala prepreku kolektivnom pregovaranju i pravu na udruživanje, pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora kao i da poštuju i provode pravo na pravednu minimalnu plaću, ako je primjenjivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:35