OČEKUJU RAST POTRAŽNJE

Solinski Include pokrenuo serijsku proizvodnju pametnih klupa i koševa

Startup Ivana Mrvoša u pet je godina proizveo oko 1600 pametnih klupa, a s novom linijom plan je godišnje u jednoj smjeni raditi 1300 klupa i koševa
Ivan Mrvoš
 Sasa Buric/Cropix

Tvrtka Include, prvi hrvatski proizvođač pametnih klupa, za pet je puta povećala proizvodne kapacitete. Solinski startup u ponedjeljak je počeo serijski proizvoditi pametne klupe i pametne spremnike za otpad. U jednoj smjeni godišnje radit će ih 1300. Usporedbe radi, od 2016. godine, od uspostave proizvodnje, do kraja prošle godine, napravio ih je malo manje od 1600.

Osnivač i direktor Includea Ivan Mrvoš kaže da su novu proizvodnju liniju u Solinu, vrijednu 1,4 milijuna kuna, čega je polovica sufinancirana sredstvima HBOR-a, pokrenuli kako bi zadovoljili očekivani rast potražnje u ovoj i sljedećim godinama.

Rast će donositi spremnici

- Već sada smo proizvodne kapacitete popunili za iduća tri do četiri mjeseca narudžbama iz Njemačke, Singapura i Kanade, a kako cijepljenje i otvaranje gospodarstava vani napreduje, postoji mogućnost da ćemo na ljeto otvoriti i drugu smjenu - kaže Mrvoš.

Plan mu je, pojašnjava, da Include u 2021. prodaju poveća na 2,5 milijuna eura. Očekuje da će mu u tih 2,5 milijuna eura samo nova serija pametnih klupa Steora donijeti oko milijun eura, a rast bi trebali generirati pametni spremnici za otpad Terra. Tvrtka je lani imala prihod od oko 900.000 eura. Taj je rezultat, prema Mrvoševim riječima, dokaz da čak i u pandemiji postoji potražnja za njihovim pametnim klupama.

- Sada idemo korak dalje i gradovima nudimo pametne koševe za smeće. Imamo konkurenciju, ali naši su koševi 45 posto jeftiniji od drugih, sličnih proizvoda i umjesto za sedam do osam godina, gradovima vraćaju uloženo u njih u upola kraćem roku - kaže Mrvoš.

Nove tehnologije

Dodaje da su sličan napredak ostvarili i s novom generacijom pametnih klupa. Osim novog dizajna, razvijena je i nova tehnologija, a nove hrvatske pametne klupe sada cijenom mogu konkurirati običnim, klasičnim klupama. Samo u razvoj novih Steora tvrtka Include je u posljednjih godinu i pol uložila tri milijuna kuna. Na tome je radio tim od 22 stručnjaka, među kojima je bilo i doktora znanosti.

- Cjenovno povoljnije proizvode možemo ponuditi i zato što sada imamo vlastitu serijsku proizvodnju. Imamo strojeve, lakirnicu i drugo te na novoj liniji zapošljavamo deset ljudi - zaključuje Mrvoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:30