NOVA STRATEGIJA

‘Standardi su ključ za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana i funkcioniranje unutarnjeg tržišta‘

Trebamo poboljšati sustav standardizacije kako bi služio ciljevima kao što su zaštita okoliša i potrošača, kaže zastupnica Cavazzini

Povjerenik Thierry Breton prilikom predstavljanja Strategije standardizacije

 Monasse Thierry/andbz/abaca/Abaca Press/Profimedia

Anna Cavazzini, njemačka europarlamentarka i predsjedavateljica Odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, pozdravila je ovih dana Strategiju standardizacije koju je 2. veljače predstavila Europska komisija.

"Standardi su ključ za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana i za funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Pozdravljam novu strategiju koju je prezentirala Europska komisija, a koja će adresirati izazove s kojima se suočava europski sustav standardizacije. Ne trebamo samo brže odobrenje novih europskih standarda, uključivost i jasniju definiciju uloge Europske komisije u industrijom predvođenom procesu standardizacije. Mi trebamo poboljšati i sustav standardizacije EU kako bi on služio drugim ciljevima kao što su zaštita okoliša i potrošača, primjerice novim standardima koji podržavaju recikliranje kritičnih sirovina", istaknula je Cavazzini u svom priopćenju.

Strategija standardizacije Europske unije odgovara na potrebe koje proizlaze iz zelene i digitalne tranzicije te iscrtava pristup standardizaciji. Standardi, navodi se na stranicama Europskog parlamenta, daju povjerenje da određeni proizvod ili usluga služe svojoj svrsi, da su sigurni i da ne štete ljudima ili okolišu. EU je, stoji u nastavku, tradicionalno bila snažan lider u međunarodnim aktivnostima standardizacije, no u obzir treba uzeti promijenjenu geopolitičku situaciju i to da druge države počinju strateški pristupati međunarodnoj standardizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:10