ŽESTOKA KONKURENCIJA

Student DIGI Award: Izabrano deset jakih finalista, evo kada će se znati pobjednik

Ove se godine, unatoč pandemiji, prijavilo čak 26 timova
Valter Flego
 Boris Kovacev/Cropix

Timovi Green Energy Pal, Robotika, Neolight.ai, AI Parking, AgriCon, Game Of Resistance, ZDRAVOMAT, Sportreact, GoGreenOzonator i Hibiskus, finalisti su nacionalnog natječaja Student DIGI Award 2021. Na drugi natječaj za najbolje mlade inovatore u Hrvatskoj, a koji organiziraju Jutarnji list i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, ove se godine, unatoč pandemiji, koja je otežala timski rad i odvela ga u "nove normalne" uvjete, prijavilo čak 26 timova iz cijele Hrvatske.

Pravi izazov

Konkurencija je bila tim žešća, jer su mnogi od timova došli s rješenjima koja su daleko odmakla u realizaciji. Neki projekti već su u fazi testiranja, pa i u lovu na prve komercijalne korisnike. Upravo je stoga žiriju, u kojem je prvi put sjedio i predstavnik prošlogodišnjeg pobjednika, bilo itekako izazovno odabrati deset finalista. Tko će, pak, od njih pobijediti ove godine, doznat ćemo 25. svibnja.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista i idejni začetnik nagrade Student DIGI Award, ističe da mladi danas iz obrazovnog sustava izlaze u svijet digitalne budućnosti kakav se prije nismo usudili ni zamišljati.

- Iduća dva tjedna predstavit ćemo javnosti deset odličnih priča o digitalnim projektima, finalistima našeg natjecanja, na kojima rade mladi ljudi. Mislim da ti projekti zaslužuju biti u konkurenciji top 10 digitalnih projekata ove godine u Hrvatskoj i da se natječu za nagradu koja je već druge godine dodjele postala relevantna i prepoznata - naglašava Ogurlić.

Kreativno i korisno

Podsjeća da su mladi već lani, na prvom Student DIGI Awardu, pokazali koliko im ideje mogu biti kreativne i korisne za društvo i gospodarstvo. Tada je pobijedila Filipa Burul, Kaštelanka koja u Zagrebu studira Agronomski fakultet, i koja je osmislila mobilnu aplikaciju za prepoznavanje korova CroCot. U finalu su se tada još našli i projekt Digitalni psihoterapeut Karle Čurin, za pomoć ljudima koji se bore s depresijom, a koji je posebno u vrijeme pandemije i potresa postao zanimljiv široj javnosti. Nadalje, tu je bio i projekt "Škole na dlanu" Tonija Borine i Damira Numić-Meše, maturanata 4. g razreda matematičkog smjera Gimnazije Pula i njihova mentora, profesora Nikole Vujačića. Ogurlić navodi kako nije bilo lako odabrati pobjednika, a da to neće biti lako ni ove godine.

- Pred žirijem se nalazi zahtjevan i odgovoran posao da, nakon što se detaljnije upoznaju sa svim projektima, odaberu onaj koji će biti najbolji. Mi se veselimo i reakcijama naših čitatelja, koji će dobiti priliku i sami ocijeniti koji je projekt najbolji prema njihovom sudu - kaže Ogurlić.

Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu i suorganizator nagrade Student DIGI Award, naglašava kako je nužno poticati izvrsnost, jer danas više nije pravilo da nužno veliki pobjeđuju malene, već vrijedi novo pravilo - to je da kreativni i brzi pobjeđuju zastarjele i spore.

- To pokazuje Student DIGI Award. Pokazuje kako mladi imaju ideje, znanje i ambiciju te da im samo treba pružiti priliku - zaključuje Flego.

Žirira i studentica - lanjska pobjednica

Od ove godine imamo novu tradiciju. U žiriju DIGI Awardsa sjedi i pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja. Riječ je o Filipi Burul, studentici zagrebačkog Agronomskog fakulteta, koja je lani pobijedila s aplikacijom CroCot. Tu su predstavnici industrije: Anja Hula, engineering direktorica iz Infobipa, zatim Boris Gotovac, direktor razvoja ICT usluga A1 Hrvatska, i Frane Šesnić, direktor ZICER-a. Nadalje, tu su i neki od najuglednijih predstavnika akademske zajednice: rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samardžija, pomoćnik rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Sven Maričić te prorektor za inovacije UNIPU-a Valter Boljunčić. Tu je i prvi čovjek za digitalizaciju u državi, državni tajnik za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

image
STUDENT DIGI AWARD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:29