kvantne tehnologije

Sve države članice EU-a potpisale deklaraciju o kvantnoj komunikacijskoj infrastrukturi

Inicijativa EuroQCI okuplja države članice koje zajedno rade na osiguranju sigurne komunikacijske mreže visokih performansi koje su ključne za kibernetsku sigurnost idućih 10 godina
Thierry Breton
 Seyllou/AFP

Irska je u srijedu potpisala deklaraciju EuroQCI i time postala posljednja država članica Europske unije koja se obvezala raditi na jačanju europskih sposobnosti u kvantnim tehnologijama, kibernetičkoj sigurnosti i industrijskoj konkurentnosti.

Inicijativa EuroQCI (kvantna komunikacijska infrastruktura za Europsku uniju) okuplja države članice koje zajedno rade na osiguranju sigurne komunikacijske mreže visokih performansi koje su ključne za kibernetsku sigurnost idućih 10 godina.

“Kao što smo nedavno vidjeli, kibernetička je sigurnost više nego ikad ključna sastavnica našeg digitalnog suvereniteta. Drago mi je vidjeti da su sve države članice sada dio inicijative EuroQCI, ključne komponente naše nadolazeće inicijative za sigurno povezivanje, koja će svim Europljanima omogućiti pristup zaštićenim i pouzdanim komunikacijskim uslugama", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

EuroQCI dio je šire akcije Komisije za pokretanje satelitskog sustava sigurne povezanosti koji će širokopojasnu mrežu velike brzine učiniti dostupnom širom Europe.

EuroQCI bi trebao nadopuniti postojeću komunikacijsku infrastrukturu dodatnim slojem sigurnosti zasnovan na načelima kvantne mehanike, na primjer, pružanjem usluga temeljenih na distribuciji kvantnih ključeva što je jedan od sigurnih oblika enkripcije.

Glavni cilj je razviti kvantni internet koji povezuje računala, simulatore i senzore putem kvantnih komunikacijskih mreža. Potpisani plan QCI ima dvije komponente – zemaljsku (koristi postojeća mrežna komunikacijska vlakna koja povezuju strateške stranice na nacionalnoj i prekograničnoj razini) i svemirsku (pokriva velike udaljenosti na području cijele Europske unije i na drugim kontinentima).

Najvažnija namjena kvantne komunikacijske infrastrukture jest borba protiv prijetnji sigurnosti na internetu i zaštita sigurnosti podataka europskih građana i poduzeća.

Deklaracija EuroQCI pokrenuta je u lipnju 2019. na Digitalnoj skupštini u Bukureštu, a Hrvatska joj se pridružila u prosincu 2019. godine.

Razvoj i uvođenje infrastrukture će se u razdoblju 2021.–2027. financirati sredstvima programa Obzor Europa i Digitalna Europa te Europske svemirske agencije, ovisno o odgovarajućim mehanizmima upravljanja.

Europski parlament je 10. lipnja donio rezoluciju o strategiji EU-a za kibersigurnost za digitalno desetljeće.

Zastupnici su pozvali na postavljanje cilja da svi proizvodi povezani s internetom u Uniji, uključujući proizvode za potrošnju i proizvode industrijsku primjenu, zajedno s cjelokupnim opskrbnim lancima koji ih čine dostupnima, budu konstruirani s ugrađenom sigurnošću, otpornošću na kiberincidente i mogućnošću brzog popravka kada se otkriju ranjivosti.

Parlament je također izrazio žaljenje zbog činjenice da privatni i javni sektor nisu dobro prihvatili prakse razmjene informacija u vezi s kiberprijetnjama i incidentima te je pozvao Komisiju i države članice da povećaju povjerenje i smanje prepreke za razmjenu informacija o kiberprijetnjama i kibernapadima na svim razinama.

"S obzirom na razvoj sigurnog sustava povezivosti koji se temelji na europskoj kvantnoj komunikacijskoj infrastrukturi (EuroQCI) i državnim satelitskim komunikacijama Europske unije (GOVSATCOM), a posebno provedbu GNSS-a GALILEO za korisnike u obrani, pri svakom budućem eventualnom razvoju trebalo bi uzeti u obzir cjelokupnu infrastrukturu elektroničkih komunikacija kao što su svemirski, kopneni i podmorski mrežni sustavi", stoji u nacrtu mišljenja izvjestiteljice parlamenta Markéte Gregorove (Zeleni/EFA) o Direktivi o mjerama za visoku zajedničku razinu kibersigurnosti u cijeloj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:40