VISOKO OBRAZOVANJE

Sveučilišta uskoro mogu ostvariti prava na izdašne financijske potpore Europske unije

Poziv Erasmus+ za europska sveučilišta ima ukupni proračun od 272 milijuna eura i otvoren će biti do 22. ožujka 2022. godine.

Sveučilište u Zagrebu

 Zvonimir Atletic/Panthermedia/Profimedia

Europska unija osigurala je rekordnih 272 milijuna eura za potporu savezima europskih sveučilišta.

Objavljen je, naime, novi poziv za podnošenje prijedloga za inicijativu 'Europska sveučilišta' u okviru programa Erasmus+.

Kako se navodi u priopćenju, poziv Erasmus+ za europska sveučilišta ima ukupni proračun od 272 milijuna eura i otvoren će biti do 22. ožujka 2022. godine.

"Zahvaljujući inovativnim i raznolikim modelima dugoročne integrirane suradnje europska sveučilišta promiču zajedničke europske vrijednosti i snažniji europski identitet te pomažu visokim učilištima da ostvare znatan napredak u pogledu kvalitete, uspješnosti, privlačnosti i međunarodne konkurentnosti. Ovaj poziv predstavlja ključan korak u pružanju potpore visokom obrazovanju za održivu, otpornu i uspješnu budućnost", izjavio je povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Kako se objašnjava u priopćenju, novim pozivom za 2022. nastoji se olakšati nastavak suradnje visokih učilišta koja su već uključena u napredna partnerstva na institucionalnoj razini, kao što su ona odabrana u okviru poziva za 2019. Time bi se trebala pružiti prilika za stvaranje potpuno novih saveza. Visoka učilišta također imaju mogućnost priključiti se postojećim savezima. Kad je riječ o novom pozivu za 2022., zemlje bolonjskog procesa koje nisu uključene u program Erasmus+ pozvane su da se uključe kao pridruženi partneri.

"Europska sveučilišta na mnogo su načina korisna. Ona studentima, osoblju i istraživačima omogućuju stjecanje vještina koje su potrebne u kontekstu današnjih društvenih potreba. Ona su također ključna za razvoj snažnog osjećaja pripadnosti Europi, poticanje regionalnog razvoja te za povećanje globalne konkurentnosti i privlačnosti Europe", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Podsjetimo kako je Europski parlament prepoznao Erasmus+ kao program koji daje europsku dodanu visoku vrijednost i osigurao gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodni program. Eurozastupnici su u završnoj fazi pregovora s Vijećem uspjeli osigurati dodatnih 2,2 milijardi eura, čime će se za program u razdoblju 2021.-2027. ukupno odvojiti više od 28 milijardi eura iz različitih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:12