ŽELJANA ZOVKO

‘Svi smo svjesni da su izazovi oko postizanja ravnopravnosti spolova i dalje tu‘

Ali je ohrabrujuće vidjeti kako Europska unija spremno radi na smanjivanju jaza, osobito kroz Akcijski plan za ravnopravnost spolova

Željana Zovko: U svojim svakodnevnim kontaktima s mladim ženama stalno ističem da budu samopouzdane

 Duje Klaric/Cropix

Postizanje ravnopravnosti spolova je duboko ukorijenjeno u našem društvu posljednjih desetljeća, a što je i vidljivo kroz razne primjere, osobito u politikama Europske unije na kojima kontinuirano radimo, kaže hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ/EPP) koju smo uoči Međunarodnog dana žena pitali kakvom ocjenjuje ravnopravnost spolova danas.

-U prošlom mandatu sam bila izvjestiteljica za mišljenje EPP-a ispred Odbora za razvoj za izvješće o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi, a u listopadu 2020. godine usvojeno je izvješće o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije na kojem sam također pregovarala u ime Europske pučke stranke (EPP) ispred Odbora za vanjske poslove. Smatram da među najvećim problemima ostaje fenomen „staklenog stropa“ koji nam, unatoč našim kvalitetama i sposobnostima, onemogućuje napredovanje na vodeće pozicije u našim profesijama – kaže zastupnica Zovko.

S tim problemom, kaže, susreću se žene u gotovo svim sferama društva i on ostaje jedan od najvećih problema u borbi za istinsku ravnopravnost.

- Rješavanje ovog pitanja prožeto je u mom radu i u prošlom mandatu i u ovom. Ipak, postoje i neki vidljivi odmaci, poput toga da visoka europska politika više nije samo "ekskluzivni muški klub". Od četiri najvažnija mjesta u Europskoj uniji, na čak tri su imenovane žene, i to iz moje političke obitelji europskih pučana koja pridaje posebnu važnost pitanju ravnopravnosti spolova. Napredak je vidljiv i u Hrvatskoj, gdje se Vlada Andreja Plenkovića snažno zalagala za imenovanje dvije žene na iznimno važne međunarodne pozicije, Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe i Dubravke Šuice za potpredsjednicu Komisije. Kao žena koja je dugo godina u diplomaciji, a danas obnašam visoke dužnosti potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a i Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, moram s optimizmom reći da je napredak na vidiku, ali i da svakodnevno vidim u svom radu da još puno moramo toga poduzeti kako bismo postigli istinsku ravnopravnost – naglašava Željana Zovko.

Zanimalo nas je koliko tome doprinosi Strategija EU-a o ravnopravnosti. Jedna od preporuka s panela građana u Dublinu, koji je održan u okviru Konferencije o budućnosti Europe, je da se ta strategija snažno odredi kao prioritet i potakne kao hitno pitanje kojim se učinkovito bave države članice.

- Činjenica da su građani to istaknuli u sklopu Konferencije o budućnosti Europe je najbolja poruka svima onima koji govore da problema nema i da istinska ravnopravnost već postoji, što naravno svi znamo da nije slučaj. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je u govoru na početku mandata istaknula da će inzistirati na rješavanju tog problema, što je i ispunjeno objavljivanjem Strategije za spolnu ravnopravnost koja značajno doprinosi rješavanju tih nejednakosti – ističe Zovko.

Dodaje kako je Strategija noseća politika za spolnu ravnopravnost na razini cijele Europske unije i njezin cilj je okončanje spolno uvjetovanog nasilja, nadvladavanje spolnih razlika na tržištu rada i postizanje jednakog sudjelovanja i plaća u različitim sektorima gospodarstva, što nam svima treba biti cilj.

- Iako se Strategija usredotočuje na djelovanje unutar EU-a, ona je kompatibilna s vanjskim politikama o ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena i bit će primjenjiva u svim humanitarnim i razvojnim politikama Unije diljem svijeta. Ona je važan korak i ključna politika u osvješćivanju javnosti i suzbijanja spolnog jaza kojeg vidimo svugdje oko nas – smatra zastupnica.

Jeste li se ikad u svom profesionalnom radu, posebice parlamentarnom osjetili zakinuto u odnosu na kolege, također smo pitali.

- Naravno da jesam, ali me život naučio da ne odustajem niti da se plašim etiketiranja zbog stavova. Prilikom svog odrastanja, uvijek sam za uzor imala snažnu majku koja mi je usadila vrijednosti i načela po kojima danas živim i radim. Gledajući njezin život i dugogodišnju karijeru na rukovodećoj poziciji, uvijek sam imala spreman odgovor na nedaće koje su mi se mogle naći na putu zbog toga što sam žena. U svojoj karijeri, i sada u Europskom parlamentu, reagiram odlučno i dosta asertivno što mi pomaže da izborim svoje mjesto za stolom gdje se odlučuje. Svi smo svjesni da su izazovi oko postizanja ravnopravnosti spolova i dalje tu, ali je ohrabrujuće vidjeti kako Europska unija spremno radi na smanjivanju jaza, osobito kroz Akcijski plan za ravnopravnost spolova – kaže zastupnica Zovko. Nadalje naglašava kako je povećanje uloge žena u svim poljima od ključne važnosti za održivi napredak i gospodarski rast.

- Europska unija i države članice moraju nastaviti svoje napore u ostvarivanju ravnopravnosti spolova na tržištu rada, smanjenju nejednakosti plaća i mirovina te postizanju veće zastupljenosti žena na svim razinama donošenja odluka - ističe.

Zanimalo nas je i na koji način kao zastupnica može pomoći i što čini u ostvarenju potpunije uloge žena u raznim područjima života i djelovanja.

- U svojim svakodnevnim kontaktima s mladim ženama stalno ističem da budu samopouzdane, da ne odustaju od svojih ciljeva i da se svojim radom i zalaganjem bore protiv diskriminacije koju doživljavaju. Iz tog razloga često u Europskom parlamentu pozivam mlade ljude i organiziram konferencije i događaje u kojima promoviram ravnopravnost i aktivniju ulogu žena u društvu - ističe zastupnica.

Dodaje kako je jedan od takvih događaja organizirala protekle subote, uoči Dana žena u Splitu.

- U suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županija (SDŽ) i Savjetom mladih SDŽ-a, smo održali okrugli stol o ženama u poslovnom svijetu i politici gdje smo imali odličnu raspravu o mogućnostima za daljnje jačanje položaja žena i poboljšanje ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnom svijetu i politici. Osjećam da je moja dužnost, ali i svih uspješnih žena da u svojem svakodnevnom radu rade na razbijanju stereotipa i ohrabruju mlade žene da se aktivnije uključe u sve dijelove društva. Ali bez suradnje svih dijelova društva, a pogotovo medija koji su ključni u senzibiliziranju tog pitanja, bit će jako teško promijeniti trenutačne stereotipe i izboriti istinsku ravnopravnost – zaključuje eurozastupnica Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:11